Er zijn twee belangrijke soorten wondinfecties. De meest voorkomende zijn bacteriële infecties. Veel zeldzamer zijn schimmel-/gistinfecties die men kan oplopen bij het werken met planten of in de tuin.
Volgens Thierry Van der Schueren, huisarts en algemeen secretaris bij de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) leven er heel wat onschadelijke bacteriën op onze huid. “Maar bij een breuk kunnen de bacteriën het beschadigde gebied en het weefsel binnendringen. In die weefsels hebben ze veel ruimte om zich te vermenigvuldigen, te groeien en zich door het hele lichaam te verspreiden. Sommige bacteriën vermenigvuldigen zich elke twintig minuten, hun groei is exponentieel. Bij een wonde die geïnfecteerd raakt, kan het dus heel snel fout gaan als u niet ingrijpt.”
“Er kan enerzijds kolonisatie van de wonde optreden, anderzijds bestaan er ook invasieve infecties. Kolonisatie is een normaal proces dat niet noodzakelijk pathologisch is. Het is het feit dat bacteriën naar de wond komen, maar het genezingsproces niet verstoren en de gezondheid van de gewonde niet in gevaar brengen. Bij invasieve infecties daarentegen dringen de bacteriën het gewonde weefsel binnen en verspreiden zich naar het omringende gezonde weefsel of zelfs naar het hele lichaam - via de lymfevaten of bloedvaten. Het eindpunt van deze invasieve infectie is sepsis: de passage van de microbe door het hele lichaam, via het bloed. Dat is een infectie die dodelijk kan zijn.”
“Bij een wonde kunnen de waarschuwingstekens soms heel subtiel zijn, en soms significant, soms talrijk en soms uniek. Deze tekenen hoeven niet allemaal aanwezig te zijn of consistent te zijn. Als er maar één is, is dat reden tot bezorgdheid.”
De eerste stap is het schoonmaken van de wonde met water en zeep, gevolgd door het ontsmetten met een antiseptische oplossing (er is een ruime keuze: middelen op basis van jodium, waterige oplossing, gel, enz.), alvorens de wond af te dekken met een verband. Raadpleeg uw arts in geval van een beet, een waarschuwingsteken of twijfel over de wonde.
Met dank aan dr. Thierry Van der Schueren, huisarts en algemeen secretaris bij de Société Scientifique de Médecine Générale en afgevaardigde voor Franstalig België bij The European Union of General Practioners/Family Physicians (UEMO).
Bent u van plan om te gaan wandelen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of een ander deel van Oost-Europa? Vergeet dan niet om niet alleen goed schoeisel te kiezen, maar je ook goed uit te rusten tegen tekenbeten (lange mouwen, lange broek, insectenspray...). Het spinachtige beestje van bijna 5 mm lang met acht poten kan u namelijk opwachten in bossen, struikgewas en hoog gras. De laatste vijf decennia, voornamelijk als gevolg van de opwarming van de aarde, hebben teken Europa stormenderhand veroverd en sinds 2015 duiken ze ook vaker op in België.1
Naast hun traditionele gastheren (herten, schapen, honden, vogels, enz.) zijn mensen eerder toevallige gastheren voor de teek die dorst naar bloed om te kunnen groeien (in drie stadia na het stadium van ei: larve, nimf en volwassene).2 Na een beet, tijdens het zuigstadium, kan de kleine teek een groot gevaar vormen door bacteriën, virussen of parasieten over te brengen. De meest voorkomende infecties zijn:
1Tekennet, https://tekennet.sciensano.be/. 2Infection Kinetics and Tropism of Borrelia burgdorferi sensu lato in Mouse After Natural (via Ticks) or Artificial (Needle) Infection Depends on the Bacterial Strain. July 2018; https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01722. 3Tick hypersensitivity and human tick-borne diseases. January 2021; https://doi.org/10.1111/pim.12819. 4Tick removal. Journal of Preventive Medicine and Hygiene 52(1):40-4. March 2011; 10.15167/2421-4248/jpmh2011.52.1.247.
In 2023 werden er in België 5.896 tekenbeten bij personen gerapporteerd via Tekennet. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan in 2022 (4.918 tekenbeten), maar beduidend minder dan het gemiddelde voor de periode 2016-2021 (8.569 tekenbeten). Net zoals voorgaande jaren werden in 2023 meer tekenbeten gemeld in Vlaanderen (62,7%) in vergelijking met Wallonië (36,0%). Het aantal meldingen in Brussel bleef opnieuw beperkt (1,3%).
Net zoals de voorbije jaren werden de meeste tekenbeten in 2023 opnieuw gemeld in de periode maart tot en met oktober, met een (lager dan gemiddelde) piek in juni. De omstandigheden waarin mensen tekenbeten oplopen blijven ook vergelijkbaar, waarbij beten vooral worden opgelopen tijdens vrijetijdsactiviteiten, in de eigen tuin en het bos.
Nu we weer massaal de natuur zullen intrekken, moeten we ons bewust blijven van de mogelijke gevolgen van een tekenbeet. Daarom lanceert het Departement Zorg opnieuw de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.”, om mensen aan te zetten tot het voorkomen van tekenbeten en het controleren van hun lichaam na een buitenactiviteit. De campagne en de website www.tekenbeten.be geven een eenvoudig advies aan iedereen die in de natuur komt: controleer je lichaam op teken, verwijder ze en volg de plaats van de beet op. “Als Departement Zorg blijven wij natuurbezoeken aanmoedigen, maar met deze campagne willen wij iedereen bewust maken van de mogelijke gevolgen van een tekenbeet die op een eenvoudige manier te voorkomen zijn”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg.
TekenNet: https://tekennet.sciensano.be/ Tekencheck: https://www.tekenbeten.be/ Bron: Sciensano.
Een val, een snijwonde, een brandwonde of een beet, het kan iedereen overkomen. Om infecties van de wonde of erger te voorkomen, moet er snel en adequaat gereageerd worden. “Heel wat mensen gebruiken ‘grootmoeders remedies’ zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van honing of melk op de wonde. Maar die middeltjes werken niet, integendeel, ze kunnen het optreden van infecties bevorderen. De 'grootmoeder weet het beter' middeltjes zijn niets anders dan tijdverspilling”, zo zegt dr. Thierry Van der Schueren, huisarts en algemeen secretaris bij de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG).
Maak de wonde schoon. “Als je een wonde of schaafwonde hebt, moet je die eerst schoonmaken, vooral als ze vuil is. Dat kan het geval zijn bij een val van een fiets of een wonde bij het tuinieren (grond, stof, vuil). Aarzel niet om de wonde schoon te maken met water en zeep en het vuil dat eventueel in de wonde is achtergebleven te verwijderen. De wonde moet schoon zijn.”
Desinfecteer de wonde. “Daarna moet de wonde gedesinfecteerd worden", zegt dr. Van der Schueren. Er zijn veel soorten ontsmettingsmiddelen, het aanbod is heel divers: van oplossingen met alcohol van 70 graden (hoewel minder aan te raden voor kwetsbaar of gewond weefsel) tot middelen op basis van jodium, in waterige vorm of in gelvorm.
Dek de wonde af. “Ten slotte moet de wonde worden afgedekt om het risico op infectie en ongunstige evolutie te beperken.”
Als de wonde groot is, of diep en/of hevig bloedt kunt u het best een arts raadplegen om uit te zoeken of de wonde niet nader moet worden onderzocht, en om zeker te zijn dat er geen sprake is van een doorgesneden bloedvat of pees, of als het bot zichtbaar is. “In die gevallen moet een zorgverstrekker de wonde onderzoeken en eventueel enkele hechtingen aanbrengen om een snellere genezing te bevorderen en het risico op infectie te verminderen. Het is beter dat de professional de persoon geruststelt over de wonde dan dat hij later geconfronteerd wordt met een patiënt die te lang thuis is gebleven met een gapende wonde, en die uiteindelijk, wanneer hij of zij twee of drie dagen later naar de dokter gaat, een wonde heeft die opnieuw geopend moet worden om goed behandeld te kunnen worden, wat het genezingsproces bemoeilijkt. Een grote wonde moet binnen de vier uur gehecht worden", aldus dr. Van der Schueren.
Met dank aan dr. Thierry Van der Schueren, huisarts en algemeen secretaris bij de Société Scientifique de Médecine Générale en afgevaardigde voor Franstalig België bij The European Union of General Practioners/Family Physicians (UEMO).
In 2023 werden er in België 5.896 tekenbeten bij personen gerapporteerd via Tekennet. Dat zijn er bijna 1.000 meer dan in 2022 (4.918 tekenbeten), maar beduidend minder d...
Lees verderBent u van plan om te gaan wandelen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of een ander deel van Oost-Europa? Vergeet dan niet om niet alleen goed schoeisel te kiezen, maa...
Lees verderEr zijn twee belangrijke soorten wondinfecties. De meest voorkomende zijn bacteriële infecties. Veel zeldzamer zijn schimmel-/gistinfecties die men kan oplopen bij het we...
Lees verderEen val, een snijwonde, een brandwonde of een beet, het kan iedereen overkomen. Om infecties van de wonde of erger te voorkomen, moet er snel en adequaat gereageerd worde...
Lees verderDe beschikbaarheid van een EHBO-koffer is noodzakelijk om thuis op de juiste manier wonden te verzorgen. Hoe stel je zo’n trommel same...
Lees verderDr. Françoise Guiot, dermatoloog en oprichter van het Centre médical Saint-Georges in Grez-Doiceau, geeft tekst en uitleg over wat te doen in geval van een acute wonde.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen