Acne conglobata is een ernstigere vorm van acne. Die komt voornamelijk voor bij mannen en blijft vaak na de puberteit bestaan. De ontstekingen verlopen heviger op de schouders, de rug en de borst. Typisch zijn de dubbelcomedonen, grote onderhuidse knobbels en abcessen, die bij genezing grote littekens achterlaten.
Fulminante acne is een zeldzame, ernstige vorm van acne. Ze zet plots op, met uitgesproken onderhuidse ontstekingen. Deze vorm gaat gepaard met koortsopstoten, spierklachten, pijn en gewichtsverlies. Zij vergt een dringende behandeling.
Acne bij volwassen vrouwen (25 tot 40 jaar) is geen voortzetting van een jeugdacne (juveniele acne). Erfelijkheid, roken en stress zijn vaak factoren die mogelijk gunstig zijn voor acne. In tegenstelling tot juveniele acne ontstaat die op een minder vettige huid, aan de onderkant van het gelaat, de kin, de onderkaak, de halsstreek. Hormoonschommelingen, zoals tijdens de zwangerschap, de menopauze, of een week voor de menstruatie, kunnen een opstoot geven.
Vrouwen met een polycysteus ovarium hebben eierstokken die geen of weinig eicellen en vrouwelijke hormonen produceren en die gevuld zijn met talrijke cysten, zoals de naam aangeeft. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een overproductie van mannelijke hormonen. Daardoor hebben deze vrouwen een onregelmatige menstruele cyclus en mannelijke uiterlijke kenmerken: overmatige haargroei op bovenlip, kin en borstregio, maar ook een vettige huid en acne.
Neonatale acne (baby-acne) is een vrij milde vorm die alleen bij pasgeboren baby’s voorkomt: kleine acnepuistjes komen dan in hun gezicht opzetten, als gevolg van de blootstelling aan hormonen van de moeder in het foetale leven. Deze vorm verdwijnt vanzelf.
Het risico op een depressie neemt sterk toe in het eerste jaar dat volgt op de diagnose van acne. Het aantal bedraagt dan 18,5% bij mensen met acne, tegen 12% bij de alge...
Lees verderVoor de dagelijkse hygiëne volstaat meestal lauw water zonder zeep of een mild aangepast reinigingsproduct. Overmatig wassen met water en zeep...
Lees verderProf. Petra De Haes, Dermatologie, UZ Leuven
Jolan, 16 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen