Veel fibromen (meer dan 50%) zijn asymptomatisch, dat wil zeggen dat ze geen enkel symptoom geven en toevallig worden ontdekt tijdens een onderzoek dat om een andere reden wordt verricht, zoals een gynaecologisch routineonderzoek of een echografie. Het al dan niet voorkomen van symptomen, de ernst van de symptomen en het soort symptomen hangen af van de grootte van het fibroom, de plaats van het gezwel en het aantal.
Sommige fibromen (zoals submucosale fibromen) veroorzaken abnormaal vaginaal bloedverlies. Sommige patiënten hebben abnormaal lange en overvloedige maandstonden (menorragie), soms zelfs met bloedklonters. De maandstonden kunnen pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren verhinderen. Andere patiënten hebben last van onregelmatig bloedverlies buiten de menstruatieperiode, meestal in sterk wisselende hoeveelheid. We noemen dit fenomeen metrorragie. Als beide fenomenen naast elkaar voorkomen, spreken we van menometrorragie.
Submucosale of intramurale fibromen geven vaak dit type symptomen.
Bij sommige vrouwen veroorzaken fibromen een soms plots opkomende pijn in het bekken. Sommige types van fibromen geven ook een drukkend en zwaar gevoel in de onderbuik.
Soms kan een fibroom leiden tot problemen met zwanger worden of zelfs onvruchtbaarheid. Een myoom dat in de baarmoederholte groeit, kan namelijk de innesteling van het embryo onmogelijk maken. Tijdens een zwangerschap kunnen fibromen ook complicaties veroorzaken, zoals het risico op een miskraam, een voortijdige bevalling of de placenta die zich op een abnormale plaats vormt. Als het fibroom groot is, kan het ook de bevalling bemoeilijken.
Fibromen kunnen ook andere symptomen veroorzaken, afhankelijk van waar ze zich bevinden:
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Jean Vandromme, afdeling gynaecologie-verloskunde van het UMC Sint-Pieter in Brussel. Gepubliceerd op 21 juni 2016.
Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren. Ze zijn niet systematisch een probleem vóór en/of tijdens de zwangerschap, maar in bepaalde gevallen kunnen ze de vruchtbaar...
Lees verderDe voorbije jaren zijn er nieuwe behandelingsvormen ontwikkeld, waarbij chirurgie geleidelijk plaats moet ruimen voor geneesmiddelen. B...
Lees verderOvermatig bloedverlies tijdens en tussen de menstruaties, pijn in de onderbuik, vermoeidheid ... Baarmoederfibromen bemoeilijken het dagelijkse leven van vrouwen en hebbe...
Lees verderDr. Jean Vandromme, dienst gynaecologie van het UMC Sint-Pieter in Brussel
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen