Eenvoudige excisie
In de meeste gevallen kan een basaalcelcarcinoom chirurgisch volledig worden verwijderd onder plaatselijke verdoving. Om de kans op hergroei zo klein mogelijk te houden, neemt de chirurg een randje zichtbaar gezond weefsel mee weg. Meestal is dit slechts twee tot vier millimeter rond het letsel. Bij grotere of agressief groeiende letsels moet deze marge ruimer zijn of wordt het letsel best weggenomen met de techniek van Mohs.
Een tweede ingreep kan soms nodig zijn als uit microscopisch onderzoek blijkt dat de huidkanker niet volledig werd verwijderd.
De chirurg zal er steeds naar streven om het resultaat zo esthetisch mogelijk te maken.
Met deze chirurgische techniek wordt het basaalcelcarcinoom laagje per laagje verwijderd waarbij elk laagje direct, nog tijdens de operatie, onder de microscoop wordt bekeken. Zo kan tijdens de ingreep perfect worden nagegaan of al het kankerweefsel inderdaad weg is. Het nadeel is dat deze methode lang kan duren en dus veel kost. Het voordeel is dat men er zeker van is dat het letsel volledig werd weggenomen. Bovendien is het een esthetische ingreep omdat zoveel mogelijk gezond weefsel gespaard blijft.
Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen....
Lees verderEen ander alternatief voor chirurgie bij basaalcelcarcinomen iseen fotodynamische behandeling. Hierbij wordt eerst een crème/zalf op het letsel aangebracht waardoor de kw...
Lees verderMarleen Decruyenaere en Marlies Meersman, psychologen, Algemene Medische Oncologie, UZ Leuven.
Nadia, 50 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen