De drie lagen van de huid
De huid van de mens is opgebouwd uit drie lagen:
De opperhuid - dat is de oppervlakkige laag van de huid - bestaat zelf nog eens uit vijf lagen, van oppervlakkig naar diep:
De hoornlaag staat in contact met de buitenwereld. Ze bestaat uit dode, afgeplatte cellen (plaveiselcellen), gevuld met een vezelig eiwit (keratine), dat ook in haren en nagels zit. Deze dode cellen schilferen af en worden continu vervangen door jongere cellen die ontstaan door deling in de basale cellaag. Vandaaruit doorlopen ze achtereenvolgens de stekelcellige laag, de korrellaag en de heldere laag alvorens de hoornlaag te bereiken.
Zo is duidelijk waarom de huid ook wel meerlagig verhoornd plaveiselepitheel wordt genoemd, waarbij epitheel verwijst naar dekweefsel.
In de opperhuid zitten vier soorten cellen: keratinocyten of hoorncellen, melanocyten of pigmentcellen, langerhanscellen en merkelcellen.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met prof. dr. Marie Garmyn, dermatoloog, UZ Leuven en dr. Pascal Wolter, oncoloog, UZ Leuven.
Bijna 90% van de huidkankers zijn niet-melanomen. De twee belangrijkste vormen zijn basaalcelcarcinoom (70-75%) en plaveiselcelcarcinoom (ook spinocellulair carcinoom genoemd,(10%). Ze ontstaan door ongecontroleerde deling van de keratinocyten, de cellen die het meest aanwezig zijn in de opperhuid.
De overige 10% huidkankers zijn melanomen. Zij ontstaan uit de pigmentcellen of melanocyten, dus meestal vanuit een moedervlekje. De meeste melanomen worden ontdekt in een vroegtijdig stadium, waarbij de kans op volledige genezing zeer groot is. Als ze echter diep in de huid doorgroeien is de kans groot dat ze uitzaaien naar de klieren en naar andere organen (metastasen). De meeste sterfgevallen ten gevolge van huidkanker zijn dan ook te wijten aan melanomen.
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker bij mensen met een lichtgekleurde huid en is zeldzaam bij mensen met een zwarte huid. Het ontstaat omdat het DNA van keratinocyten beschadigd geraakt en door het lichaam niet meer kan worden hersteld. Daarop gaan deze keratinocyten zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en ontstaat kanker. Basaalcelcarcinomen komen enkel voor op huid waar ook haren voorkomen (dus niet op slijmvliezen of op handpalmen of voetzolen). Hoewel basaalcelcarcinomen traag groeien, is tijdige behandeling aangewezen omdat ze ernstige, diepe destructieve letsels kunnen veroorzaken in het weefsel rondom. Ze zullen echter zelden uitzaaien, in tegenstelling tot tal van andere kankers.
Het plaveiselcelcarcinoom is een andere kwaadaardige tumor die ook ontstaat door DNA-beschadiging van keratinocyten. De cellen van deze tumoren hebben kenmerken van de stekelcellige laag of stratum spinosum van de opperhuid, vandaar dat deze vorm ook spinocellulair carcinoom wordt genoemd (afgekort SCC). Deze vorm van huidkanker komt minder frequent voor maar kan wel uitzaaien naar andere organen en dus aan de basis liggen van metastasen.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met prof. dr. Marie Garmyn, dermatoloog, UZ Leuven en dr. Pascal Wolter, oncoloog, UZ Leuven.
Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen....
Lees verderEen ander alternatief voor chirurgie bij basaalcelcarcinomen iseen fotodynamische behandeling. Hierbij wordt eerst een crème/zalf op het letsel aangebracht waardoor de kw...
Lees verderMarleen Decruyenaere en Marlies Meersman, psychologen, Algemene Medische Oncologie, UZ Leuven.
Nadia, 50 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen