De patholoog-anatoom is een arts die gespecialiseerd is in onderzoek onder de microscoop van weefsels die door biopsie of chirurgie worden verkregen. Hij maakt dunne coupes van het huidletsel die via de biopsie zijn verkregen en bekijkt deze onder de microscoop. Dit onderzoek kan de diagnose van basaalcelcarcinoom bevestigen, maar ook bepaalde kenmerken van de kanker vaststellen. Zo kan het groeitype van het basaalcelcarcinoom worden bepaald: groeit de tumor bijvoorbeeld agressief, infiltrerend in de omringende weefsels of blijft hij goed afgelijnd?
Het verschil in groeitype is belangrijk omdat het mee de basis vormt voor de behandeling. Sommige basaalcelcarcinomen zijn immers zo moeilijk af te lijnen dat ze met een eenvoudige excisie (uitsnijding) niet helemaal kunnen worden weggenomen. Als ze terugkomen, zijn ze nog moeilijker te behandelen waardoor de evolutie wel eens ongunstig kan uitvallen. Basaalcelcarcinomen met heel grote afmetingen of met een agressief groeipatroon hebben eveneens een ongunstigere evolutie.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met prof. dr. Marie Garmyn, dermatoloog, UZ Leuven en dr. Pascal Wolter, oncoloog, UZ Leuven.
Meestal kan een huidarts met enige ervaring de diagnose van basaalcelcarcinoom stellen louter op het visuele aspect van het letsel. Bij twijfel kan de dermatoscoop helpen: dit is een soort vergrootglas met ingebouwde verlichtingsbron, waarmee vlekken of bobbels op de huid van dichterbij kunnen worden geanalyseerd. Ook de structuren onder de bovenste hoornlaag worden door de lichtinval zichtbaar.
Door het nemen van een biopsie (afsnijden van een stukje huid met het letsel onder plaatselijke verdoving) en onderzoek onder de microscoop wordt de diagnose bevestigd. Kleine tumoren kunnen meestal direct helemaal worden weggesneden en daarna microscopisch worden onderzocht om de visuele diagnose te bevestigen en na te gaan of de tumor volledig werd weggenomen. Indien dit niet het geval is, kan een tweede chirurgische ingreep nodig zijn voor een volledige behandeling.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met prof. dr. Marie Garmyn, dermatoloog, UZ Leuven en dr. Pascal Wolter, oncoloog, UZ Leuven.
Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen....
Lees verderMarleen Decruyenaere en Marlies Meersman, psychologen, Algemene Medische Oncologie, UZ Leuven.
Nadia, 50 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen