Kenmerkend voor een basaalcelcarcinoom is het parelmoeraspect. Het letsel lijkt op een kleine bult met een putje in het midden, is roze of rood van kleur, en heeft bijna doorschijnende, glanzende knobbeltjes op de rand.
Kleine vertakte bloedvaatjes kunnen zichtbaar zijn op het oppervlak. Sommige gebieden van het letsel kunnen blauwachtig of bruin zijn.
Heel grote basaalcelcarcinomen kunnen korstjes vertonen of vocht afgeven.
Soms is er jeuk of pijn.
De veranderingen ten opzichte van normale huid kunnen ook miniem zijn: een vlakke, stevig aanvoelende, lichtgekleurde plek, vergelijkbaar met een eczeemplek die meestal niet jeukt.
Een aanslepend wondje dat maar niet geneest, kan wijzen op de ontwikkeling van een basaalcelcarcinoom.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met prof. dr. Marie Garmyn, dermatoloog, UZ Leuven en dr. Pascal Wolter, oncoloog, UZ Leuven.
Basaalcelcarcinomen ontwikkelen zich op plaatsen die worden blootgesteld aan de zon, dus vooral op het hoofd en de hals. Meer dan 90% komt voor in het gezicht. Zo zijn de neus, de binnenste ooghoek, de oren en de slapen voorkeursplekken.
Maar deze huidkankers kunnen ook op de romp (huid van borst en rug) voorkomen. Hier kunnen ze heel talrijk zijn, bijvoorbeeld bij langdurige arsenicuminname.
Basaalcelcarcinomen groeien traag en zaaien zelden uit. Als ze dan toch uitzaaien, kan de doorgroei naar onderliggende weefsels en botten, indien niet tijdig behandeld, grote schade aanrichten, bijvoorbeeld aan het oog.
Een herval op dezelfde plek als een eerste behandelde tumor is altijd mogelijk. Bovendien heeft wie eens een basaalcelcarcinoom heeft gehad, meer kans op recidieven (ontwikkeling van een nieuwe huidkanker) binnen de vijf jaar.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met prof. dr. Marie Garmyn, dermatoloog, UZ Leuven en dr. Pascal Wolter, oncoloog, UZ Leuven.
Er zijn nu systemische behandelingen - dat zijn behandelingen die het hele lichaam aanpakken - beschikbaar voor gevorderde basaalcelcarcinomen....
Lees verderMarleen Decruyenaere en Marlies Meersman, psychologen, Algemene Medische Oncologie, UZ Leuven.
Nadia, 50 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen