Net zoals bij de meeste kankers vergroot een vroegtijdige opsporing van borstkanker de kansen op genezing en op overleving. Hoe vroeger een gezwel wordt ontdekt, hoe kleiner het is. Daardoor is het ook gemakkelijker te behandelen.
Er wordt aanbevolen om vanaf een leeftijd van 50 jaar een opsporingsmammografie voor borstkanker te laten uitvoeren. Een aantal artsen raadt zelfs aan om bij sommige risicopatiënten te beginnen vanaf 40 jaar. Tussen 50 en 69 jaar is een tweejaarlijkse mammografie gratis, op voorwaarde dat ze in een erkend centrum wordt uitgevoerd.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt (Bordet Instituut).
Bij vrouwen is borstkanker de meest frequente kanker (35%). Het is ook de voornaamste oorzaak van sterfte als gevolg van kanker (20,6%). Toch is het niet de meest kwaadaardige. De prognose voor overleving is bijvoorbeeld beter dan bij longkanker. Meer dan drie op de vier vrouwen overleven borstkanker (1).
De voorbije 25 jaar is het aantal gevallen van borstkanker steeds toegenomen, vooral in westerse landen. Die stijging houdt voor een groot deel verband met de veroudering van de bevolking. Toch neemt de sterfte door borstkanker af. Dat is enerzijds een gevolg van de systematische opsporing waardoor gezwellen vroegtijdig ontdekt kunnen worden. Daarnaast leiden ook de actuele behandelingen tot een betere prognose.
De gemiddelde leeftijd van de patiënt bij de diagnose is 61 jaar (1). Drie kwart van de borstkankers doet zich voor na 50 jaar. Deze cijfers tonen aan dat leeftijd een belangrijke risicofactor is.
Ook een man kan borstkanker krijgen. Maar dat gebeurt zeer zelden: minder dan 1% van alle borstkankers.
(1) Belgian Cancer Registry, Cancer Incidence in Belgium 2004-2005.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt (Bordet Instituut).
De borst bestaat uit melkklierweefsel. Deze klier maakt moedermelk aan en is omringd door vetweefsel. De borstklier bestaat uit 15 tot 20 lobjes. De lobjes zijn verbonden met de tepel via een netwerk van melkgangen die de melk naar de tepel leiden.
Elke borst bevat ook lymfevaten. Lymfevaten bevinden zich in heel het lichaam en zijn verbonden met lymfeklieren. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij de verdediging van het lichaam. De lymfeklieren in de oksel bevinden zich het dichtst bij de borst.
In samenwerking met dr. Véronique D'Hondt (Bordet Instituut).
Het is een behandeling aanvullend op de heelkundige ingreep (gedeeltelijke of volledige borstamputatie) bij een...
Lees verderHER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten
Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde...
Lees verderProf. Hans Wildiers, medisch oncoloog gespecialiseerd in borstkanker in UZ Leuven
Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto
Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen