Ons spijsverteringsstelsel bevat niet minder dan 100.000 miljard bacteriën, waarvan er meer dan 500 verschillende soorten bestaan. Er zijn goede bacteriën, die onmisbaar zijn voor de werking van ons organisme. De slechte bacteriën kunnen ziekten veroorzaken. Zolang de eerste in de meerderheid zijn, gaat alles goed. Maar als het aantal slechte bacteriën toeneemt, ontstaan er gezondheidsproblemen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is een probioticum een levend micro-organisme (bacterie, gist...) dat een gezondheidsvoordeel oplevert als het in voldoende hoeveelheid ingenomen wordt. Binnen de familie van de goede bacteriën zijn de bifidobacteriën en de lactobacillen de belangrijkste vertegenwoordigers.
Wat probiotica betreft: de ene stam is de andere niet. Het is beter om stammen te gebruiken die grondig bestudeerd zijn en waarvan de doeltreffendheid bij de preventie en behandeling van diarree wetenschappelijk is aangetoond. De gist Saccharomyces boulardii is het micro-organisme waarvan de werkzaamheid tegen diarree het meest bestudeerd is. S. boulardii vermindert het aantal ziekteverwekkende bacteriën die buikgriep veroorzaken en werkt in tegen de toxines die ze afgeven. Dat werkt ontstekingsremmend en vermindert bijgevolg de duur en de frequentie van diarree (*). Bij de probiotische bacteriën vinden we enkele lactobacillen, zoals Lactobacillus rhamnosus GG, en L. reuteri.
Deze probiotica zijn verkrijgbaar in de apotheek, in de vorm van voedingssupplementen of geneesmiddelen. Geneesmiddelen bieden betere waarborgen, zowel qua kwaliteit als qua kwantiteit.
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...
Lees verderDiarree en braken zijn de klassieke symptomen van gastro-enteritis. Maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een infectie van het type pneumonie (longontstekin...
Lees verderProf. Yvan Vandenplas, gastropediater en diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel
Jessica Wouters, diëtiste, voedingsdeskundige en kinderspecialiste in het centrum Dietconsult in Brussel.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen