Het spijsverteringsstelsel, van mond tot anus, is als een fabriek. Het organisme 'verwerkt' het voedsel en absorbeert de stoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, oligo-elementen...) die onmisbaar zijn voor zijn goede werking. Het spijsverteringsproces duurt 24 tot 40 uur.
Ons voedsel wordt voortgestuwd door de slokdarm en komt eerst in de maag terecht. Daar wordt het voor de eerste keer ontbonden, door de werking van het maagzuur en de samentrekking van de maag ('vermalingseffect').
Vervolgens belandt het in de dunne darm. Daar wordt het door toevoeging van spijsverteringsenzymen (afkomstig van de pancreas, de lever en de galblaas) geabsorbeerd. De opneembare stoffen komen terecht in de bloed- en lymfevaten rond de darmen.
Tot slot gaat het resterende materiaal naar de dikke darm (of colon), waar een groot deel van het vocht wordt opgenomen. Resten die geen voedingswaarde hebben voor het lichaam, worden via de endeldarm (rectum) op natuurlijke wijze uitgedreven, dus via de stoelgang.
Dankzij de omringende spieren trekken de holle organen (slokdarm, maag en darmen) spontaan samen, waardoor het voedsel geleidelijk voortgestuwd wordt. Deze specifieke spiersamentrekkingen wordt 'peristaltiek' of 'digestieve motiliteit' genoemd.
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om te stoppen met eten als u buikgriep hebt. Integendeel: het lichaam heeft energie nodig om microben te bestrijden. Blijf niet...
Lees verderProf. Yvan Vandenplas, gastropediater en diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel
Jessica Wouters, diëtiste, voedingsdeskundige en kinderspecialiste in het centrum Dietconsult in Brussel.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen