Bij zuigelingen noteert men best het ogenblik van de eerste ontlasting, het meconium. Een constipatie binnen de eerste uren na de geboorte kan namelijk wijzen op een misvorming. Daarna wordt er best een arts geraadpleegd als er frequent perioden van constipatie zijn. Hetzelfde als er problemen opduiken met de urine of met de groei, en vooral als de ouders er niet in slagen het probleem op te lossen, en de bijhorende pijn te verhelpen. Als de constipatie gepaard gaat met onvrijwillig verlies van ontlasting, moet steeds een arts geconsulteerd worden.
Het is altijd nuttig meer vezels in de voeding in te schakelen en die kinderen aan te sporen fysiek actiever te zijn. Maar bij constipatie bij kinderen is er vaak een tenminste gedeeltelijke psychologische factor. Ontlasting hebben is niet te controleren, het is vuil, het kan angst veroorzaken en het is een groot taboe. Omwille van al die factoren kunnen kinderen bewust of onbewust weigeren om ontlasting te hebben. Dan ontstaat al snel een vicieuze cirkel: als stoelgang te lang wordt opgehouden, verhardt die en wordt het die moeilijk te evacueren. Ontlasting hebben doet dan pijn waardoor het kind nog minder geneigd is om stoelgang te hebben...
De kinderen moeten opnieuw leren ontlasting te hebben. Moedig het kind aan om naar het toilet te gaan en enkele minuten te persen. Doe dat op de ogenblikken die voor de evacuatie van de stoelgang het meest geschikt zijn: na de maaltijd, na een goed ontspannend bad of als het kind terug thuis komt. Er zal niet altijd van in het begin ontlasting zijn, maar dat komt wel. Om deze heropvoeding aan te moedigen, kunnen artsen gedurende enkele weken zachte laxeermiddelen voorschrijven. Dat kan het probleem van pijn wegnemen, de kinderen aanmoedigen en de stress van de ouders verminderen.
"Sinds enkele jaren lijd ik aan knieartrose. Op een bepaald moment begon ik meer thuis te blijven en minder te bewegen. De pijn in mijn gewrichten had ook een weerslag op mijn slaap: ik sliep slecht en nam regelmatig slaapmiddelen. Met als resultaat: ik die nooit een probleem met mijn stoelgang had gehad, begon nu geconstipeerd te raken."
"Mijn arts gaf mij in de eerste plaats de raad om te stoppen met de slaapmiddelen en meer te bewegen. Nu doe ik opnieuw elke dag mijn boodschappen te voet, behalve op de dagen dat ik teveel pijn aan mijn knie heb. Omwille van de vezels eet ik nu ook volkorenbrood in plaats van wit brood. Daardoor is er terug orde op zaken gesteld en dat, zonder geneesmiddelen!"
"Al op jonge leeftjid had ik constipatieklachten. Vooral tijdens bepaalde perioden van mijn cyclus heb ik er last van, waarschijnlijk door hormonale redenen. Ik weet dat constipatie frequent voorkomt bij vrouwen, maar het heeft lange tijd mijn leven vergald. Ik telde het aantal keren dat ik naar het toilet ging. Ik hield bij op welk uur ik ging, en of ik iets onregelmatig vaststelde. Ik voelde me slecht, prikkelbaar."
"Ik begon thee te drinken tegen de constipatieklachten. Tot mijn arts mij waarschuwde. Dergelijke thee bevat vaak senna. Dat heeft een prikkelend effect op de dikke darm. Mijn arts legde mij ook uit dat je niet noodzakelijk geconstipeerd bent als je maar om de andere dag naar het toilet gaat. Zo kon ik het relativeren. Nu hou ik mij veel minder bezig met heel dat constipatieverhaal. Ongetwijfeld omdat ik me minder angstig voel."
De eerste les van deze studie is dat laxeermiddelen wel degelijk doeltreffend zijn. Na een week hadden de behandelde patiënten inderd...Laxeermiddelen zijn doeltreffend
Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezette bloedvaten onder het slijmvlies in het kanaal van de aars. Als die bloedvaten te sterk uitzetten, veroo...Aambeien: wat is dat?
Anale fissuren zijn een verzwering van het slijmvlies van de aars. Het gaat hier om een letsel waarbij een gedeelte van hu...Een verzwering van het anale slijmvlies
Er zijn relatief veel geneesmiddelen die constipatie (kunnen) veroorzaken:Welke geneesmiddelen veroorzaken constipatie?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen