Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:11
Laxeermiddelen bestaan al lang maar ze werden jarenlang niet onderzocht. Een van de huidige beschikbare laxeermiddelen, bisacodyl, werd nu recentelijk in een nieuwe studie onderzocht.
De eerste les van deze studie is dat laxeermiddelen wel degelijk doeltreffend zijn. Na een week hadden de behandelde patiënten inderdaad twaalf keer per week spontane ontlasting tegenover vier keer voor de behandeling. Die frequentie nam eerder af in de loop van de behandeling tot uiteindelijk acht keer per week en dat is een normaal gemiddelde voor een gezonde transit. Deze resultaten waren significant hoger dan met een placebo, die werd gegeven aan een andere groep deelnemers aan deze enquête. Nog interessanter is wellicht dat het juiste aantal bezoeken aan het toilet door de patiënten zelf werd aangegeven. 79,5% van de patiënten meende immers dat de doeltreffendheid van bisacodyl goed of bevredigend was. De artsen bij wie ze kwamen waren nog enthousiaster: meer dan 90% van hen velde een positief oordeel.
In laxeermiddelen, net zoals in alle andere geneesmiddelen, zijn er een of meer actieve bestanddelen die mogelijk hinder of zelfs risico's kunnen veroorzaken. De patiënten die de laxeermiddelen namen vermeldden frequente maagdarmstoornissen (diarree, buikpijn) dan de mensen die een placebo kregen. De algemene gezondheidstoestand van de patiënten was niet significant verschillend in beide groepen.
Laxeermiddelen zijn dus efficiënt tegen constipatie en de bijwerkingen ervan blijven zeer beperkt. Toch moeten we eraan denken dat ze voorbehouden moeten blijven voor gebruik op korte temrijn. Indien u laxeermiddelen gedurende verschillende weken wilt gebruiken, raadpleeg dan snel uw arts om een volledige strategie op punt te stellen tegen constipatie.
Deel en print dit artikel
In zekere zin is constipatie inderdaad altijd chronisch. Constipatie (minder dan drie keer per week naar het toilet kunnen) word...Constipatie: altijd chronisch?
Het prikkelbaredarmsyndroom is een zogeheten functionele darmaandoening. De darmen zien er op het eerste gezicht normaal uit...Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?
Men spreekt van een dolichocolon als de dikke darm langer is dan normaal (de normale lengte is ong...Dolichocolon, een ingewikkeld woord voor een eenvoudige verstopping
Bij een evacuerend lavement wordt er via de anus een vloeistof in het rectum (endeldarm) of in het laatste deel van de dik...Wat verstaan we precies onder een lavement?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen