Er bestaan heel wat laxeermiddelen die verkocht worden zonder voorschrift. Daardoor bestaat er veel zelfmedicatie. Maar het misbruik van sommige laxeermiddelen vormt een risico voor de gezondheid.
Het voordeel van de zogenaamde osmotische laxeermiddelen is dat zij lange tijd gebruikt kunnen worden zonder risico van gewenning. Na een of twee dagen beginnen ze te werken. Ze worden meestal aangeraden bij chronische constipatie.
De osmotische laxeermiddelen trekken water aan in de dikke darm. Zo bevorderen ze de evacuatie van de stoelgang. Sommige osmotische laxeermiddelen (lactilol, lactulose, mannitol, pentaerythitol, sorbitol) zijn eigenlijk suikers die niet worden opgenomen vanuit de dunne darm. Zo komen ze in de dikke darm terecht. Die koolhydraten worden in stukjes gebroken en trekken water aan. Het volume van de ontlasting vergroot en de wand van de dikke darm gaat samentrekken. Op die manier wordt de evacuatie van de stoelgang in de hand gewerkt. Deze soort laxeermiddelen veroorzaakt soms pijn in de buik en opzetting.
De tweede soort osmotische laxeermiddelen zijn de zuivere osmotische (magrocol). Als een spons trekken ze water aan waardoor de stoelgang zachter kan worden. Deze laxeermiddelen stimuleren minder de darmflora dan de suikerosmotische en veroorzaken meestal minder opzetting.
In zekere zin is constipatie inderdaad altijd chronisch. Constipatie (minder dan drie keer per week naar het toilet kunnen) word...Constipatie: altijd chronisch?
Het prikkelbaredarmsyndroom is een zogeheten functionele darmaandoening. De darmen zien er op het eerste gezicht normaal uit...Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?
Men spreekt van een dolichocolon als de dikke darm langer is dan normaal (de normale lengte is ong...Dolichocolon, een ingewikkeld woord voor een eenvoudige verstopping
Bij een evacuerend lavement wordt er via de anus een vloeistof in het rectum (endeldarm) of in het laatste deel van de dik...Wat verstaan we precies onder een lavement?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen