Diabetesexperts roepen nu op tot wandelvriendelijke steden en gemeenten, betere huisvesting en toegang tot gezondheidszorg en betere voeding, vooral in minderheidsgemeenschappen.
In de afgelopen 50 jaar heeft de medische vooruitgang geleid tot een beter begrip van de oorzaken van type 2 diabetes en tot een overvloed aan nieuwe tools voor de behandeling ervan. Maar betere behandelingen hebben weinig geholpen om de toename van de ziekte een halt toe te roepen. Een op de zeven Amerikaanse volwassenen heeft nu diabetes type 2, tegen een op de twintig in de jaren zeventig. Veel tieners ontwikkelen wat vroeger als een ziekte van oudere mensen werd beschouwd; bij 40% van de jonge volwassenen zal de diagnose ooit worden gesteld.
Onderzoekers die type 2 diabetes bestuderen zijn tot een grimmige conclusie gekomen: Er is geen tool, geen geneesmiddel dat krachtig genoeg is om de effecten tegen te gaan van armoede, vervuiling, stress, een gebrekkig voedselsysteem, steden die moeilijk te voet te bereizen zijn en ongelijke toegang tot gezondheidszorg, vooral in minderheidsgemeenschappen. "Onze hele maatschappij is perfect ontworpen om type 2 diabetes te creëren," zei Dr. Dean Schillinger, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Californië in San Francisco. "Daar moeten we dringend iets aan doen."
Bron: https://www.nytimes.com/2022/10/05/health/diabetes-prevention-diet.html
Het is je wellicht al opgevallen: de voorbije jaren steeg het aantal personen dat startte met een glutenvrij dieet explosief. Maar is het echt wel een goed idee om dat eiwit te vermijden, dat onder meer in gerst, tarwe, rogge en dus brood of pasta zit? Volgens een rapport van de American Heart Association, dat het glutenverbruik van ongeveer 200.000 vrijwilligers bestudeerde, is dat nog niet zo zeker.
Een glutenvrij dieet zou het risico op diabetes kunnen verhogen
Een glutenvrij dieet is wel absoluut aangewezen bij bewezen coeliakie. Maar het is niet altijd gerechtvaardigd, meer nog, soms kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo zou het risico op diabetes daardoor met 13 % stijgen. Oorzaak? ‘No-glu’-aanhangers eten automatisch minder graanvezels. Meteen een extra reden om met je arts te praten over een eventuele aanpassing van je eetpatroon, als je denkt dat jij ook bij die groep hoort!
Bron: American Heart Association
Iemand met diabetes heeft een verhoogd risico op depressie maar kan dat mogelijk beperken door risicofactoren zoals ongezond eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit bli...
Lees verderMinder dan vijf uur slaap op middelbare leeftijd kan gecorreleerd worden met een verhoogd risico op ten minste twee chronische ziekten, zo blijkt uit een nieuwe studie on...
Lees verderGlucagon als geneesmiddel ontleent zijn kenmerken aan het natuurlijk door de pancreas afgescheiden hormoon dat aan de basis ligt van het medicijn. “Een van de meest belan...
Lees verderNa oudere mensen en rusthuisbewoners is er misschien geen groep die harder door de pandemie is getroffen dan mensen met diabetes. Deskundigen hopen dat beleidsmakers dit...
Lees verderDiabetesexperts roepen nu op tot wandelvriendelijke steden en gemeenten, betere huisvesting en toegang tot gezondheidszorg en betere voeding, vooral in minderheidsgemeens...
Lees verderDr. Régis Radermecker, diabetoloog in het CHU van Luik
Christophe De Block, prof. Diabetologie, Endocrinologie en Metabole ziekten aan het UZA, Voorzitter Diabetes Liga
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen