Chemotherapie doodt niet alleen kankercellen, maar ook snelgroeiende gezonde cellen (bloedcellen, slijmvliezen, huid enz.). Hierdoor treden bijwerkingen op, die verschillend zijn afhankelijk van de gebruikte chemotherapie. Ook de toegediende dosis speelt een rol. Hoe hoger de dosis, hoe groter de kans om niet alleen kwaadaardige, maar ook gezonde cellen te vernietigen.
Het arsenaal aan medicatie om de bijwerkingen zo veel mogelijk te vermijden of te verminderen is drastisch toegenomen. Aarzel nooit om bijwerkingen met uw arts te bespreken.
Tijdens of na de chemotherapie treden dikwijls misselijkheid en braken op. Soms kunnen die bijwerkingen enkele dagen duren. Dankzij medicatie kunnen ze sterk worden verminderd of zelfs voorkomen. Meestal wordt deze medicatie meteen toegediend door het infuus van de chemotherapie. Ook thuis kan de patiënte hiervoor gepaste geneesmiddelen innemen.
Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking en wordt vaak onderschat. Die kan tot lang na het einde van de behandeling aanhouden. Een individueel evenwicht is nodig tussen wat fysiek haalbaar is en wat nog te veel belast.
Beweging en activiteiten zijn belangrijk, maar moeten worden afgewisseld met voldoende rust.
Sommige chemotherapieën die bij eierstokkanker gebruikt worden, veroorzaken haarverlies. Het haarverlies begint twee tot drie weken na de start van de therapie. Dat gebeurt vaak in een paar dagen tijd en kan gepaard gaan met een brandend, prikkelend gevoel op de hoofdhuid.
Een drietal weken na het stopzetten van de behandeling begint het haar opnieuw te groeien.
Tijdens de chemotherapiebehandeling zullen tussentijdse bloedcontroles de weerslag evalueren van de therapie op de aanmaak van witte en rode bloedcellen, en bloedplaatjes. Soms is het nodig om bepaalde producten toe te dienen om de bloedaanmaak te stimuleren.
Een tekort aan witte bloedcellen, en dan vooral de neutrofielen, leidt tot een verminderde weerstand en een verhoogd risico op infecties.
Vermindering van het aantal rode bloedcellen kan bloedarmoede (anemie) veroorzaken.
Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...
Lees verderEerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van die weerstand tegen platinum. Bovendien blijkt dat best...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen