Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die snelgroeiende kankercellen vernietigen of afremmen als vernietiging niet mogelijk is. Het doel van deze behandeling is overblijvende of al verspreide kankercellen in het lichaam te neutraliseren.
Het krijgen van chemotherapie hangt af van het stadium waarin de ziekte zich bij diagnose en operatie bevindt. Ook de (on)volledigheid van chirurgische resectie (uitsnijding) speelt hierin een belangrijke rol.
De standaard chemotherapie bij eierstokkanker bestaat uit een combinatie van twee geneesmiddelen (cytostatica). Enerzijds een platinumderivaat (carboplatinum) en een derivaat van de taxusplant (paclitaxel). In specifieke gevallen of wanneer deze behandeling niet het gewenste effect heeft, kan de arts beslissen om een andere combinatie of slechts een enkel product toe te dienen.
Er is sprake van een adjuvante of aanvullende chemotherapie wanneer chemotherapie toegediend wordt na curatieve heelkunde. Die behandeling wordt twee tot zes weken na de heelkunde gestart.
Bij lokaal erg verspreide tumoren kan chemotherapie ook voor de heelkunde helpen om de tumorhoeveelheid (bulk) te verkleinen en hierdoor de kans op optimale heelkunde te laten stijgen. Deze behandelingsvorm heet ‘neoadjuvante chemotherapie’.
De genezingskansen bij adjuvante en neoadjuvante chemotherapie zijn gelijk.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van die weerstand tegen platinum. Bovendien blijkt dat best...
Lees verderDe ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen