Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van die weerstand tegen platinum. Bovendien blijkt dat bestaande medicijnen dat resistentieproces kunnen tegengaan, althans in ziektemodellen. In een volgende stap zal dit ook bij patiënten worden onderzocht.
Prof. dr. Frédéric Amant, gynaecoloog-oncoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: “Resistente kankercellen blijken in staat om de aanmaak van het aminozuur serine terug te schroeven. Dat heeft als gevolg dat zij een groot overschot opbouwen van een bepaalde molecule, NAD, die helpt om het genetisch materiaal te herstellen. Zo wordt het effect van platinum teniet gedaan en kan de tumor verder groeien.”
Nu duidelijk was welke metabole processen aangetast zijn bij resistente kankercellen, zagen de onderzoekers meteen een kans om erop in te grijpen. “Het goede nieuws is dat we al over medicijnen beschikken die herstel van het DNA tegengaan: de zogenaamde PARP-remmers. Die hebben we getest in preklinische experimenten met ziektemodellen op basis van proefdieren en cellen van patiënten met resistente eierstokkanker. De toediening van een PARP-remmer in combinatie met platinum bleek heel effectief in het afremmen van tumorgroei”, zegt medehoofdonderzoeker Daniela Annibali.
Bron: https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/therapieresistentie-bij-eierstokkanker-ontrafeld
De ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de baarmoeder operatief verwijderd worden. Gelukkig kan men in bepaalde gevallen een zogenaamde eierstoksparende behandeling uitvoeren, waarbij de baarmoeder en één van de eierstokken intact blijven. Het behoud van deze organen volstaat om een zwangerschap te initiëren en uiteindelijk tot een goed einde te brengen.
Of zo’n eierstoksparende behandeling mogelijk is, hangt af van het type tumor en het stadium waarin de kanker zich op het moment van de diagnose bevindt. Het kan alleen bij tumoren in een heel vroeg stadium (stadium 1), die slechts heel lokaal in één eierstok zitten en dus zeker niet zijn uitgezaaid naar de lymfeklieren of de baarmoederholte. Ook radiotherapie kan tot onvruchtbaarheid leiden. Patiëntes bij wie bestraling noodzakelijk is, komen echter zelden in aanmerking voor een eierstoksparende behandeling. Onvruchtbaarheid door chemotherapie komt bij eierstokkanker dan weer weinig voor.
Het meest voorkomende type eierstokkanker is de epitheliale eierstoktumor (een tumor op de buitenste laag van de eierstok). Behoud van de vruchtbaarheid is bij die vorm zelden mogelijk, omdat het gaat om infiltrerende of invasieve tumoren die vaak in een al te ver gevorderd stadium worden ontdekt om nog een eierstoksparende behandeling te kunnen uitvoeren. Dit tumortype presenteert zich echter meestal pas na het vijftigste levensjaar, met andere woorden tijdens de menopauze.
De meest voorkomende tumoren bij jonge vrouwen zijn:
In beide gevallen hebben de tumoren een zeer goede prognose en is een eierstoksparende behandeling veelal mogelijk.
Zodra er op een eierstok een letsel ontdekt wordt, ook bij letsels die goedaardig lijken te zijn, is het belangrijk dat u met de arts over uw eventuele zwangerschapswens praat. Als er een tumor wordt ontdekt, kan hij of zij u naar een referentiecentrum voor fertiliteit verwijzen. Zo’n centrum beschikt over een chirurgisch team dat met specifieke technieken werkt om de vruchtbaarheid te behouden, maar ook over een team dat gespecialiseerd is in medisch begeleide voortplanting (MBV).
Als u een eierstoksparende behandeling ondergaat, heeft u in principe een even goede kans om zwanger te worden via de natuurlijke weg als elke andere vrouw. Houd er wel rekening mee dat de kanker weer de kop kan opsteken, zeker als u niet meteen zwanger wilt worden. Als u nog maar één eierstok hebt en die door de ziekte is aangetast, zullen de artsen deze eveneens moeten verwijderen en kunt u ook niet meer zwanger worden. Daarom raden artsen bij wijze van voorzorg in veel gevallen aan om gebruik te maken van de technieken van medisch begeleide voortplanting (MBV) om de vruchtbaarheid te behouden.
Welke optie van MBV bij eierstokkanker wordt voorgesteld, hangt af van uw leeftijd, of u al dan niet een partner hebt, wanneer u zwanger wilt worden, uw budget, enz.
In België wordt IVF tot en met 42 jaar terugbetaald. Bij kanker worden eierstoksparende behandelingen normaal slechts tot het 40e levensjaar voorgesteld, conform de officiële aanbevelingen.
Na een eierstoksparende behandeling kunt u in principe uw wens om zwanger te worden meteen proberen vervullen zonder specifieke voorzorgsmaatregelen. Houd ook hier wel rekening met de kans dat de tumor terugkeert (recidieven). Eenmaal zwanger mag u namelijk geen opsporingstests voor recidieven meer laten doen, zoals een scan, omdat die uw leven (en dat van uw baby) in gevaar kunnen brengen.
Het medisch team zal u die factoren allemaal goed uitleggen. Zo kunt u er rekening mee houden bij de planning van uw zwangerschap.
Dit artikel werd geschreven door Barbara Delbrouck in samenwerking met prof. Jean-Luc Squifflet, gynaecoloog-oncoloog in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc en coördinator van de groep pelvisoncologie van het Koning Albert II-Instituut. Gepubliceerd op 04 juli 2017.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Een preklinische studie onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontdekte een mechanisme dat aan de basis ligt van die weerstand tegen platinum. Bovendien blijkt dat best...
Lees verderDe ziekte op zich heeft geen impact op de vruchtbaarheid. Maar om ze te behandelen, moeten soms beide eierstokken en de ba...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderCarla, 40 jaar
Dr. Stef Cosyns (gynaecoloog, UZ Brussel)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen