Het is vrij gemakkelijk om GERD vast te stellen. Het kenmerkende symptoom is brandend maagzuur na de maaltijden en ’s nachts. Toch kan de dokter bijkomende onderzoeken uitvoeren om na te gaan of er zich een kankerverwekkend letsel heeft gevormd.
Bij deze techniek brengt de maag-darmspecialist een buigzame tube met camera in de slokdarm en de maag. Zo kan hij de irritaties en mogelijke letsels in de slokdarm onderzoeken. Hij kan ook een eventuele ontspanning van de slokdarmspier vaststellen. Daarnaast kan de arts een biopsie uitvoeren. Hij neemt een deel van het weefsel weg en onderzoekt het onder de microscoop. Zo kan de diagnose worden bevestigd.
Bij deze techniek kan de arts de pH-waarde opmeten. Dat is de zuurgraad in de slokdarm. Om de pH-waarde te meten, brengt de arts eerst een sonde aan in de slokdarm. Die sonde blijft er gedurende 24 uur. Daarna haalt hij de sonde weer weg. Een resultatenanalyse laat het toe om de pH-evolutie gedurende verschillende periodes van de dag na te gaan. Dus voor en na een maaltijd. Een lage pH-waarde verklaart het brandende gevoel in de slokdarm, zelfs als er geen irritatie merkbaar is.
Dit onderzoek wordt slechts in twee gevallen uitgevoerd:
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Assene-Assene Collins, maag-darmspecialist in het Iris-net, het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen.
Een langdurige gastro-oesofagale reflux kan de levenskwaliteit aanzienlijk verslechteren. In dat geval kan de arts overgaan tot chirurgie. Er zijn twee redenen die een heelkundige ingreep rechtvaardigen:
Bij een maagbreuk zal de chirurg het maaggedeelte dat door het middenrif steekt, gewoon terug op zijn plaats zetten. Bij de behandeling van andere gevallen zal de chirurg een klep vormen ter hoogte van de slokdarmsfincter. Die klep voorkomt dat er maaginhoud in de slokdarm vloeit.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Assene-Assene Collins, maag-darmspecialist in het Iris-net, het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen.
Elk geneesmiddel heeft hetzelfde doel: het zuurgehalte in de maag verminderen en dus ook de aanval op het slokdarmslijmvlies verkleinen in geval van reflux.
Antacida zijn zonder medisch voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. Ze reageren vrijwel onmiddellijk door het maagzuur te neutraliseren. Hierdoor stopt de irritatie in de slokdarm. U kunt antacida punctueel gebruiken, wanneer u zuurbranden voelt opkomen. Maar ze hebben geen genezende kracht bij aanhoudende en terugkerende oprispingen.
H2-receptorantagonisten vestigen zich via het bloed op histaminereceptoren. Deze pariëtale cellen bevinden zich op de maagwand en scheiden het maagsap af. H2-receptorantagonisten remmen dus het maagzuur af. Dit geneesmiddel is enkel op doktersvoorschrift beschikbaar.
Net zoals H2-receptorantagonisten zijn protonpompremmers over het algemeen enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Sommige types geneesmiddelen zijn wel vrij verkrijgbaar. Ze zwakken de protonpomp af, die verantwoordelijk is voor de maagsapproductie. Dat verlaagt de maagzuurproductie aanzienlijk.
In tegenstelling tot de antacida zijn protonpompremmers ongeveer 24 uur efficiënt. Personen die minstens een keer per week een oprisping krijgen, worden aangeraden om dit medicijn te gebruiken.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van dr. Assene-Assene Collins, maag-darmspecialist in het Iris-net, het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen.
“Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om brandend maagzuur tegen te gaan”, aldus arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker van Amsterdam UMC. Hij deed onderzoek naar...
Lees verderNet als bij alle andere geneesmiddelen treden er bijwerkingen op bij medicatie voor brandend maagzuur en reflux. Wees dus voorzichtig als je dergelijke medicatie inneemt....
Lees verderNina, 30 jaar oud
Steven, 47 jaar oud
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen