Een overdracht van het hepatitis C-virus kan enkel via besmet bloed. Het kan dus niet door te hoesten, te niezen, te kussen of te knuffelen. Een besmetting is evenmin mogelijk door van hetzelfde bord te eten of van hetzelfde glas te drinken als van een besmet persoon.
Iedereen die het hepatitis C-virus draagt, of die symptomen heeft of niet, kan iemand anders besmetten. Na besmetting kan het twee weken tot zes maanden duren voor de eerste symptomen optreden (incubatietijd).
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. dr. Peter Michielsen, adjunct-diensthoofd Gastro-enterologie hepatologie Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Hepatitis C is niet één virus, maar een verzamelnaam voor een groep virussen. Er zijn zes verschillende ‘genotypes’. Alle genotypes richten dezelfde leverschade aan en veroorzaken dezelfde symptomen. Maar hun respons op de behandeling is wel verschillend.
De bepaling van het genotype is belangrijk, omdat de genotypes verschillend reageren op de behandeling. Bij genotype 1 is het effect bijvoorbeeld doorgaans beperkt, terwijl genotypes 2 en 3 meestal beter reageren.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. dr. Peter Michielsen, adjunct-diensthoofd Gastro-enterologie hepatologie Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
De nieuwe proteaseremmers zouden de effectiviteit van de huidige standaardbehandeling verhogen. Jammer genoeg neemt ook de kans op bijwerkingen toe. Zo verhoogt telaprevi...
Lees verderProf. dr. Peter Michielsen, Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Jos Vandegoor, 62 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen