Hepatitis C is niet één virus, maar een verzamelnaam voor een groep virussen. Er zijn zes verschillende ‘genotypes’. Alle genotypes richten dezelfde leverschade aan en veroorzaken dezelfde symptomen. Maar hun respons op de behandeling is wel verschillend.
Genotype 1 tot 6De bepaling van het genotype is belangrijk, omdat de genotypes verschillend reageren op de behandeling. Bij genotype 1 is het effect bijvoorbeeld doorgaans beperkt, terwijl genotypes 2 en 3 meestal beter reageren.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. dr. Peter Michielsen, adjunct-diensthoofd Gastro-enterologie hepatologie Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Een overdracht van het hepatitis C-virus kan enkel via besmet bloed. Het kan dus niet door te hoesten, te niezen, te kussen of te knuffelen. Een besmetting is evenmin mogelijk door van hetzelfde bord te eten of van hetzelfde glas te drinken als van een besmet persoon.
Mogelijke manieren van overdrachtIedereen die het hepatitis C-virus draagt, of die symptomen heeft of niet, kan iemand anders besmetten. Na besmetting kan het twee weken tot zes maanden duren voor de eerste symptomen optreden (incubatietijd).
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. dr. Peter Michielsen, adjunct-diensthoofd Gastro-enterologie hepatologie Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
De nieuwe proteaseremmers zouden de effectiviteit van de huidige standaardbehandeling verhogen. Jammer genoeg neemt ook de kans op bijwerkingen toe. Zo verhoogt telaprevir de kans...
Lees verderDe behandeling met peginterferon alfa en ribavirine kan enkele vervelende bijwerkingen veroorzaken:
Er bestaan enkele eenvoudige maatregelen om de slaagkansen van de behandeling van chronische hepatitis C te vergroten:
Leven met een chronische aandoening als hepatitis C heeft grote gevolgen. De symptomen als gevolg van de infectie, bijvoorbeeld de misselijkheid en de vermoeidheid, kunnen een bela...
Lees verderCirrose op zich kan niet genezen worden: het gevormde littekenweefsel blijft bestaan. Patiënten krijgen de standaard combinatietherapie van peginterferon alfa...
Lees verderIn september 2011 keurde Europa het gebruik van de proteaseremmers (telaprevir en boceprevir) goed bij de behandeling van hepatitis C. Deze geneesmiddelen blokkeren een enzym, een...
Lees verderProf. dr. Peter Michielsen, Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging