Het woord 'idiopathisch' in de oude benaming van immune trombopenie betekent dat de oorzaak van de ziekte niet gekend is. Nu weet men dat de afbraak van bloedplaatjes wordt veroorzaakt door een stoornis in het afweersysteem. Maar waarom het lichaam antistoffen tegen eigen bloedplaatjes (autoantistoffen) begint te maken, weten de onderzoekers nog steeds niet.
Bij kinderen treedt acute immune trombopenie vaak op na een virale of bacteriële infectie (ongeveer drie weken voordien), of na vaccinatie.
Los van de oorzaak is immune trombopenie zelf niet besmettelijk.
Bij volwassenen blijft de oorzaak meestal ongekend. Een aantal ziekten kunnen evenwel ook gepaard gaan met een verlaagd aantal bloedplaatjes en immune trombopenie (secundaire immune trombopenie). Voorbeelden zijn lupus en hiv-infectie.
Primaire immune trombopenie is altijd een uitsluitingsdiagnose zodat alle andere mogelijke oorzaken van trombopenie vooraf moeten worden uitgesloten.
Een tekort aan bloedplaatjes kan worden veroorzaakt door sommige geneesmiddelen, alcohol, tekort aan vitaminen (foliumzuur en vitamine B12), beenmergziekten en een vergrote milt. Tot slot, in geval van stollingsproblemen kunnen zoveel bloedplaatjes worden opgebruikt in een poging om de bloeding te stoppen, dat hun aantal in de bloedcirculatie aanzienlijk verlaagd is.
De kans dat de trombopenie wordt veroorzaakt door een andere oorzaak dan een immune stoornis neemt toe met de leeftijd.
Transfusie van bloedplaatjes is alleen zinvol in geval van belangrijke bloeding of bij een dringende heelkundige ingreep, samen met cortic...
Lees verderHet doel van de behandeling bij immune trombopenie is het verhinderen van bloedingscomplicaties. Bij het kiezen van de behandeling maakt men een onderscheid tussen pati...
Lees verderJohan, 74 jaar
Lea, mama van Brian, 6 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen