IBD is geen aandoening die rechtstreeks verband houdt met de voeding. Er zijn dus geen voedingsmiddelen die een opflakkering/verergering veroorzaken of die een remissie kunnen bevorderen. Het is dus niet nodig om zichzelf voedingsbeperkingen op te leggen. Een evenwichtige voeding wordt echter warm aanbevolen om tekorten te voorkomen.
Tijdens de opflakkeringen kan voeding bepaalde symptomen, zoals diarree of buikkrampen, verergeren. Bijvoorbeeld in geval van overvloedige diarree moet de patiënt meer dan ooit water drinken, maar fruit, groenten, vezelrijke producten (gedroogd fruit, peulvruchten, volle granen enz.), vette voeding en overvloedige maaltijden vermijden. In geval van niet-occlusieve stenose wordt aangeraden om het eten van vezels (fruit en rauwe groenten) te vermijden om intestinale occlusie te voorkomen. Afhankelijk van de patiënt, het type pathologie en de ernst ervan stelt de arts die voedingsaanpassingen voor.
Therapietrouw is voor patiënten vaak een nog miskend probleem en ook sommige zorgverstrekkers houden er nog te weinig rekening mee. We verkiezen hier de term therapietrou...
Lees verderOngeveer 30.000 Belgen zijn getroffen door een IBD of chronische inflammatoire darmziekte. Die familie omvat twee verschillende pathologieën:
De visie van dr. Jochen Nijs, gastro-enteroloog in Sint-Truiden (Sint-Trudo Ziekenhuis).
Isabelle, 35 jaar, Crohn-patiënte
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen