Lactose-intolerantie - Lactosevrije producten onder de loep | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lactose-intolerantie


GETUIGENISSEN

Lactosevrije producten onder de loep

Lactosevrije producten onder de loep

Nancy Scholart, voedingsdeskundige gespecialiseerd in kindervoeding.

Dankzij lactosevrije producten kunnen mensen met lactose-intolerantie zich ook eens een culinair pleziertje gunnen en genieten van een lekker stuk taart. Maar welke producten zijn het?

Wat zijn de grote groepen van lactosevrije producten?

Bij de lactosevrije producten wordt vooral onderscheid gemaakt tussen:

  • plantaardige ‘melk’ op basis van amandelen, noten, rijst, soja, spelt of haver. Ze zijn te krijgen in de traditionele vorm, met een lager vetgehalte of met chocoladesmaak;
  • plantaardige kazen gemaakt van tofu, dat is gefermenteerde soja;
  • melkproducten zonder lactose: melk, lactosehoudende dranken, kaas, room, boter, yoghurt en lactosehoudende desserts hebben tegenwoordig allemaal varianten zonder lactose.

Het gros van de mensen met lactose-intolerantie verdraagt bepaalde melkproducten met een lager lactosegehalte, zoals belegen kaas (gruyère, emmentaler, comté enz.) en yoghurt waarvan de lactose ‘verteerd’ is door de melkfermenten.

Zijn lactosevrije producten interessant wat de voedingswaarde betreft?

Lactosevrije melk en kaas zijn meestal respectievelijk halfvolle melk en magere kaas en bevatten dus minder vet.

Het koolhydraten- en vetgehalte in plantaardige melk varieert, wat dus ook geldt voor het caloriegehalte. Het gros van deze melksoorten (soja, rijst, haver, noten, spelt) bevat min of meer evenveel calorieën als koemelk. Kokosmelk daarentegen bevat vier keer meer calorieën.

Melkproducten blijven zonder enige twijfel de beste leverancier van calcium. Deze stof is onmisbaar omdat het de ontkalking van onze botten tegengaat. Vaak worden lactosevrije producten van plantaardige herkomst ermee verrijkt, maar het calcium in deze producten wordt minder goed opgenomen dan in de producten waarin het van nature aanwezig is.

Kan iedereen lactosevrije producten eten?

Lactosevrije producten zijn een interessant alternatief voor mensen met lactose-intolerantie en kunnen door het hele gezin gegeten worden. Maar opgelet: pasgeboren kinderen die uitsluitend plantaardige melk krijgen, lopen een groot risico op tekorten aan bepaalde stoffen als gevolg van de gebrekkige voeding.

Bij mensen met een allergie voor koemelk tot slot is consumptie van koemelk en de afgeleide producten ervan, inclusief de varianten zonder lactose, strikt verboden. Bij deze laatste groep is namelijk alleen de lactose weggehaald. De melkeiwitten die de allergische reactie uitlokken, zitten er nog altijd in.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Lactose-intolerantie = minder risico op kanker? 14 10 2015
Lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie = minder risico op kanker?

Melk is goed voor elk?

Draagt een hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten bij tot de ontwikkeling van long-, borst- en eierstokkanker? Daarover bestaat tot n...

Lees verder
Lactose- en glutenintolerantie: welk verband? 12 06 2015
Lactose-intolerantie
Lactose- en glutenintolerantie: welk verband?

Glutenintolerantie: het immuunsysteem ontregeld

Glutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, kan zowel voorkomen bij kinderen als bij volwassenen. Het gaat om een zogena...

Lees verder
Lactose, waar zit je? 14 04 2014
Lactose-intolerantie
Lactose, waar zit je?

Waarin zit lactose?

Lactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar zit ook in andere producten. Ook bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervo...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook