Nancy Scholart, voedingsdeskundige gespecialiseerd in kindervoeding.
Dankzij lactosevrije producten kunnen mensen met lactose-intolerantie zich ook eens een culinair pleziertje gunnen en genieten van een lekker stuk taart. Maar welke producten zijn het?
Bij de lactosevrije producten wordt vooral onderscheid gemaakt tussen:
Het gros van de mensen met lactose-intolerantie verdraagt bepaalde melkproducten met een lager lactosegehalte, zoals belegen kaas (gruyère, emmentaler, comté enz.) en yoghurt waarvan de lactose ‘verteerd’ is door de melkfermenten.
Lactosevrije melk en kaas zijn meestal respectievelijk halfvolle melk en magere kaas en bevatten dus minder vet.
Het koolhydraten- en vetgehalte in plantaardige melk varieert, wat dus ook geldt voor het caloriegehalte. Het gros van deze melksoorten (soja, rijst, haver, noten, spelt) bevat min of meer evenveel calorieën als koemelk. Kokosmelk daarentegen bevat vier keer meer calorieën.
Melkproducten blijven zonder enige twijfel de beste leverancier van calcium. Deze stof is onmisbaar omdat het de ontkalking van onze botten tegengaat. Vaak worden lactosevrije producten van plantaardige herkomst ermee verrijkt, maar het calcium in deze producten wordt minder goed opgenomen dan in de producten waarin het van nature aanwezig is.
Lactosevrije producten zijn een interessant alternatief voor mensen met lactose-intolerantie en kunnen door het hele gezin gegeten worden. Maar opgelet: pasgeboren kinderen die uitsluitend plantaardige melk krijgen, lopen een groot risico op tekorten aan bepaalde stoffen als gevolg van de gebrekkige voeding.
Bij mensen met een allergie voor koemelk tot slot is consumptie van koemelk en de afgeleide producten ervan, inclusief de varianten zonder lactose, strikt verboden. Bij deze laatste groep is namelijk alleen de lactose weggehaald. De melkeiwitten die de allergische reactie uitlokken, zitten er nog altijd in.
Deel en print dit artikel
Draagt een hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten bij tot de ontwikkeling van long-, borst- en eierstokkanker? Daarover bestaat tot n...
Lees verderGlutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, kan zowel voorkomen bij kinderen als bij volwassenen. Het gaat om een zogena...
Lees verderLactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar zit ook in andere producten. Ook bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervo...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen