Neen. Het percentage is ongeveer hetzelfde. De spijsverteringsproblemen beginnen meestal in de kindertijd – tussen het derde levensjaar en de puberteit – en blijft op volwassen leeftijd bestaan.
Het aantal gevallen van lactose-intolerantie is sterk streekgebonden. Bij kinderen uit het Middellandse Zeegebied en in Sub-Saharisch Afrika is het een veel voorkomende oorzaak van buikpijn. Maar in Noord-Europa komt lactose-intolerantie veel minder voor.
Primaire lactose-intolerantie manifesteert zich pas na de borstvoedingsperiode. Meestal is het dus mogelijk om over te schakelen op melkproducten met minder lactose, zoals yoghurt of kaas. Maar het kan ook gebeuren dat een baby die nog borstvoeding krijgt als gevolg van een acute maag-darmontsteking tijdelijk geen lactose (melksuiker) verdraagt. In dat geval is het aangeraden om toch gewoon door te gaan met de borstvoeding en aanvullend (in bepaalde gevallen en als de arts het aanraadt) een drinkbare vloeistof te geven om de vochtbalans in het lichaam te herstellen. Zo worden de gevolgen van de diarree ingedijkt. Voor kindjes die de fles krijgen, is er ook lactosevrije poedermelk.
Ja. De diagnose moet gebeuren door een maag-darmarts in geval van een spijsverteringsprobleem dat verband houdt met melk. De taak van de diëtist is om de patiënten raad te geven, om hen een soort gids aan te reiken voor een voeding die aan hun lactose-intolerantie is aangepast. Bedoeling is om lactose (melksuiker) te vermijden en de hinderlijke spijsverteringsproblemen uit de wereld te helpen, en tegelijk de calciumbehoefte te dekken.
Natuurlijk niet. De calciumbehoefte van een zwangere vrouw is bijvoorbeeld totaal anders dan die van een vijftigjarige man. Ik hou ook rekening met de persoonlijke voorkeur. Niet iedereen lust producten op basis van soja of is te vinden voor lactosevrije kaas. Sommige patiënten voelen zich ook machteloos, omdat ze hun voeding moeten veranderen en die moet ik dan geruststellen. Maar doorgaans volstaat één sessie om het probleem in kaart te brengen.
Bij de lactosevrije producten wordt vooral onderscheid gemaakt tussen:
Het gros van de mensen met lactose-intolerantie verdraagt bepaalde melkproducten met een lager lactosegehalte, zoals belegen kaas (gruyère, emmentaler, comté enz.) en yoghurt waarvan de lactose ‘verteerd’ is door de melkfermenten.
Lactosevrije melk en kaas zijn meestal respectievelijk halfvolle melk en magere kaas en bevatten dus minder vet.
Het koolhydraten- en vetgehalte in plantaardige melk varieert, wat dus ook geldt voor het caloriegehalte. Het gros van deze melksoorten (soja, rijst, haver, noten, spelt) bevat min of meer evenveel calorieën als koemelk. Kokosmelk daarentegen bevat vier keer meer calorieën.
Melkproducten blijven zonder enige twijfel de beste leverancier van calcium. Deze stof is onmisbaar omdat het de ontkalking van onze botten tegengaat. Vaak worden lactosevrije producten van plantaardige herkomst ermee verrijkt, maar het calcium in deze producten wordt minder goed opgenomen dan in de producten waarin het van nature aanwezig is.
Lactosevrije producten zijn een interessant alternatief voor mensen met lactose-intolerantie en kunnen door het hele gezin gegeten worden. Maar opgelet: pasgeboren kinderen die uitsluitend plantaardige melk krijgen, lopen een groot risico op tekorten aan bepaalde stoffen als gevolg van de gebrekkige voeding.
Bij mensen met een allergie voor koemelk tot slot is consumptie van koemelk en de afgeleide producten ervan, inclusief de varianten zonder lactose, strikt verboden. Bij deze laatste groep is namelijk alleen de lactose weggehaald. De melkeiwitten die de allergische reactie uitlokken, zitten er nog altijd in.
Artikel gepubliceerd op 3 April 2015.
Bronnen: Het Franse Anses (Agentschap voor voedselveiligheid, leefmilieu en arbeid), persbericht van 14/03/2013 Institut Français pour la nutrition (IFN), nr. 2, oktober 2008, geactualiseerd door dr. Christophe Dupont (Hôpital Saint-Vincent de Paul, Parijs). Lactose intolerance and consumption of milk and milk products, Sieber R, Stransky M, de Vrese M. - Z Ernahrungswiss. 1997 Dec;36(4):375-93.
Draagt een hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten bij tot de ontwikkeling van long-, borst- en eierstokkanker? Daarover bestaat tot n...
Lees verderGlutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, kan zowel voorkomen bij kinderen als bij volwassenen. Het gaat om een zogena...
Lees verderLactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar zit ook in andere producten. Ook bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervo...
Lees verderNancy Scholart, voedingsdeskundige gespecialiseerd in kindervoeding.
Dr. Hichem Souayah, maag-darmarts op de kinderafdeling van het UMC Sint-Pieter
Laurence Dieu, diëtiste
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen