ALK is een receptor voor groeifactoren in bepaalde menselijke weefsels. Bij bepaalde niet-kleincellige longkankers is de functie van deze receptor verstoord. De meest frequente mutatie van het ALK (Anaplastic Lymphoma Kinase)-gen is een translocatie of een herschikking van een deel van het chromosoom. Daardoor sluiten 2 deeltjes aan die normaal niet naast elkaar liggen. Deze twee genfragmenten zullen abnormaal samensmelten. Dit fenomeen draagt bij tot het ontstaan van kanker. De cellen die drager zijn van de ALK-fusie worden omschreven als ALK positief (ALK+). Houd er rekening mee dat een afwijking van het ALK-gen ook bij andere zeldzame ziekten kan optreden, zoals bij bepaalde non-hodgkinlymfomen. Deze moleculaire wijziging komt eerder voor bij jonge mensen in tegenstelling tot NSCLC zonder genwijziging, ook al is dit geen specifiek kenmerk en komt het ook voor bij oudere mensen.
Deze afwijking is niet-overdraagbaar aan kinderen! Deze moleculaire afwijking dient niet enkel gezocht te worden bij jonge mensen met een NSCLC, maar bij iedereen met een adeno of niet-plaveiselcel longcarcinoom. ALK+ longkanker is frequenter bij niet-rokers of occasionele rokers. Dit type longtumor is zeldzaam +/- 5% (van 2 tot 7%) bij adenocarcinomen. Longkanker, meer dan andere, heeft de neiging om te metastaseren in de hersenen. Bij ALK+ longcarcinomen komt dit nog vaker voor bij de diagnose of tijdens de opvolging.
De klassieke longtumor wordt eerder waargenomen bij rokers. Bij ALK+ gaat het vaak om adenocarcinomen die voorkomen bij niet-rokers of occasionele rokers, ook al kan het voorkomen bij zware rokers. De mediane leeftijd waarop klassieke longkanker wordt geconstateerd is 65 jaar. In het geval van ALK+ is dat eerder bij jongere mensen en zijn metastasen in de hersenen nog frequenter. In België zijn er geen specifieke gegevens voor ALK+ tumoren beschikbaar. We hebben ongeveer 8.500 nieuwe casussen van longkanker/jaar in België. 85% daarvan zijn NSCLC waarbij in 50% van de gevallen adenocarcinomen terug te vinden zijn. Op basis van literatuurgegevens zou men kunnen veronderstellen dat 2 tot 5% daarvan ALK+ is. Het is bijgevolg een zeldzaam type longkanker dat in geen geval kan worden beschouwd als een 3e soort longkanker, maar een als een subgroep van niet-kleincellige longcarcinomen (NSCLC).
Bij niet-gemetastaseerde patiënten is een lokale behandeling (chirurgie, radiotherapie, radiochemotherapie, afhankelijk van de grootte van de tumor) de aangewezen behandeling en dit geldt eveneens voor NSCLC zonder ALK-wijziging. Bij gemetastaseerde patiënten zijn patiënten met ALK+ longkanker over het algemeen minder gevoelig voor immunotherapie. Van bij het begin (diagnose), mag men zich niet vergissen en dient een gerichte behandeling te worden voorgesteld aan de patiënt, waarbij conventionele chemotherapie achter de hand wordt gehouden in het geval van gemetastaseerde kanker. Laat ons benadrukken dat gerichte behandelingen (met tabletten) bij tal van patiënten uitzonderlijk efficiënt zijn, een betere levenskwaliteit vooral op lange termijn garanderen en minder beperkend zijn ondanks de hepatische, digestieve, zelfs visuele toxiciteit (naar gelang van de voorgestelde behandelingen). Gemetastaseerde ALK+ longkanker kan men niet genezen, maar dankzij gerichte behandelingen (tyrosineremmers) kan de progressie van de kanker worden vertraagd of zelfs gestopt.
De meest gekende longkankers zijn uiteraard die die in verband kunnen worden gebracht met een tabakverslaving, maar eveneens carcinomen die te wijten zijn aan een asbestblootstelling (mesothelioom). ALK+ longkanker is minder frequent en minder gekend. De organisatie ALK Positive Belgium werd opgericht in 2020 door patiënten en hun familie en heeft als doel ondersteuning te bieden, de belangen te verdedigen en de levenskwaliteit te verbeteren van patiënten met ALK+ longcarcinoom in België. De Belgische afdeling is verbonden met een wereldwijd netwerk dat vertegenwoordigd is in 50 landen.
Het onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...
Lees verderEerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen