Gepubliceerd op 26/03/2025 à 11:57
Longkanker is in België de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Op 15 februari, tijdens een ontmoetingsdag voor patiënten en hun naasten in CHU UCL Namur site Godinne, herinnerde dr. Duray, huisarts in Namen, het publiek er ook aan dat longkanker de belangrijkste oorzaak is van sterfte door kanker bij mannen, voornamelijk als gevolg van roken. Het meest voorkomende type is niet-kleincellige longkanker (NSCLC), dat goed is voor 85% van alle longkankers. In de overige 15% van de gevallen gaat het om kleincellige longkanker.
Betere overleving bij longkanker dankzij doelgerichte therapieën en immuuntherapieOp deze infodag benadrukte thorax-longoncoloog prof. Sebahat Ocak dat nieuwe behandelingen hoop brengen. "Dankzij de ontwikkeling van high-throughput-technologieën kunnen in één test onnoemelijk veel moleculen in kankerweefsel worden geanalyseerd. Hierdoor is onze kennis van de biologie van longkanker verbeterd. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van therapieën die specifiek gericht zijn op de biologische afwijkingen die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker, maar ook van immuuntherapie, alleen of in combinatie met chemotherapie."
Volgens thorax-longoncoloog dr. Fabrice Duplaquet moeten "specialisten meer dan ooit de meest geschikte behandeling kiezen op basis van tal van factoren, waaronder de algemene gezondheid en het biologische profiel van de patiënt, het uitzicht van de kankercellen en het stadium waarin de kanker zich bevindt." Zoals thorax-longoncoloog dr. Lionel Pirard, radioloog dr. Nicolas Mulquin en nuclearist prof. Thierry Vander Borght uitlegden, "is de tijd die besteed wordt aan het diagnosticeren en het precies bepalen van het stadium van de kanker van het grootste belang, omdat dit de overlevingskansen verbetert". Tegenwoordig kunnen specialisten vertrouwen op geavanceerde technologieën, waaronder PET-CT met FDG (fluordeoxyglucose, een weinig radioactieve 'tracer') voor de stadiëring van kanker, en endobronchiale elektronavigatie (gps) om een biopsie van de longletsels uit te voeren en een diagnose te stellen.
Sommige longkankers zijn niet het gevolg van rokenBij 15% van alle longkankers is roken niet de oorzaak. Deze kankers bij niet-rokers worden vaak in verband gebracht met genetische afwijkingen of 'oncogenen'. Ze zijn gevoelig voor therapieën die specifiek gericht zijn op deze afwijkingen en die effectiever zijn dan chemotherapie en immuuntherapie. Bij patiënten zonder deze genetische afwijking heeft immuuntherapie wel de voorkeur. Ze verbetert de overleving van patiënten aanzienlijk, vooral wanneer de kanker het eiwit met de naam PD-L1 (Programmed death-ligand 1) sterk tot expressie brengt.
Chirurgie voor gelokaliseerde longkankerChirurgische resectie is de voorkeursbehandeling voor longkanker in een gelokaliseerd stadium. "De ademhalingsfunctie moet worden beoordeeld en er moet een cardiologisch onderzoek worden uitgevoerd. En natuurlijk moet ook worden gedacht aan algemene preoperatieve revalidatie", benadrukken thoraxchirurg prof. Rondelet en thorax-longoncoloog dr. Lionel Pirard.
Radio-chemotherapie voor locoregionaal gevorderde longkanker"Wanneer de longkanker naburige structuren binnendringt, waaronder de lymfeklieren tussen de twee longen, wordt gedurende zes weken een combinatie van radio- en chemotherapie gegeven. Bovendien wordt de toediening van kankerbehandelingen geoptimaliseerd dankzij kunstmatige intelligentie (AI). Tijdens de radiotherapie stopt de machine bijvoorbeeld als de patiënt te veel beweegt, wat maximale precisie garandeert", legt radiotherapeut dr. Jean Vanderick uit. Wanneer de kanker verder is uitgezaaid, bieden doelgerichte therapieën voor patiënten met een oncogene afwijking en immuuntherapie voor de anderen betere overlevingskansen. Er is zelfs genezing mogelijk voor patiënten die met immuuntherapie worden behandeld. Deze behandelingen zijn over het algemeen effectiever en minder toxisch dan chemotherapie.
Longkanker en globale patiëntenzorgElke patiënt kan ook rekenen op de hulp en steun van een coördinerend verpleegkundige, een psycholoog, een diëtist en een maatschappelijk werker, naast de cruciale zorg die de huisarts verstrekt. De sociale dienst is gratis en "helpt patiënten om veel administratieve moeilijkheden op te lossen." Aan het eind van deze infodag wezen twee patiënten, Élodie en Marie-Ange (deze laatste is lid van de patiëntenvereniging ALK Positive Belgium) erop dat "patiënten vaak ontredderd zijn na de diagnose. Artsen zijn onvoldoende op de hoogte van het bestaan van patiëntenverenigingen. Nochtans kunnen die veel troost bieden."
De boodschap is duidelijk: samen staan we sterker in de strijd tegen kanker.
Vincent Liévin
Deel en print dit artikel
Longkanker is in België de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Op 15 februari, tijdens een ontmoetingsdag voor patiënten en hun naasten in...
Lees verderHet onderscheid tussen een goedaardige cyste en een kwaadaardige tumor is niet altijd eenvoudig. Op CT-beelden (röntgenstralen) kunnen cysten en tumoren er zeer gelijkaar...
Lees verderEerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Gesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
De Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen