Het lymfesysteem verzekert de ‘reiniging’ en de bescherming van ons lichaam. Het bestaat uit een geheel van lymfevaten, lymfeklieren en andere lymfoïde organen zoals de milt (bevindt zich links boven de darm), de thymus (zwezerik, bevindt zich hoog in de borstkasholte) of de keelamandelen (diep in de keel).
Lymfevaten zijn aanwezig in het hele lichaam, behalve in de hersenen. Ze transporteren het lymfevocht. Dat is een kleurloze vloeistof die bestaat uit water, eiwitten en vetten, maar ook uit witte bloedcellen, hoofdzakelijk lymfocyten. Het menselijke lichaam bevat ongeveer drie liter lymfevocht.
In dat ingewikkelde circuit spelen de lymfeklieren de rol van zuiveringsstation. Bij de passage door deze klieren wordt de lymfe gezuiverd van verzamelde virussen of bacteriën. De lymfeklieren filtreren niet alleen de lymfe maar maken ook lymfocyten aan en brengen die in contact met vreemde lichamen. De lymfeklieren bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam: in de hals, ter hoogte van de oksels, nabij de longen, in de buikstreek, in het bekken en de liezen.
De symptomen kunnen heel divers zijn, aangezien er meerdere subtypes van lymfomen bestaan. Maar meestal zien we de zwelling van een lymfeklier.
Lees verderEen lymfoom tast de cellen van het immuunsysteem aan. Die bewegen zich per definitie doorheen het hele lichaam om ons te beschermen, onder meer tegen infecties. Het lymfo...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles (ALWB), een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgv...
Lees verderAction Lymphome Wallonie Bruxelles, een patiëntenvereniging, heeft op 16 september 2023 een ‘Dag van de Patiënten’ georganiseerd om patiënten, hun naasten en zorgverlener...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Dr. Florence Van Obbergh, hematoloog in het ziekenhuis van Jolimont, geeft een update over de evolutie van de levenskwaliteit na een transplantatie.
Professor Virginie De Wilde, hoofd van de dienst Hematologie in het Erasmusziekenhuis/Universitair Ziekenhuis van Brussel, heeft deelgenomen aan de oprichting van de vereniging Action Lymphome Wallonie-Bruxelles (ALWB).
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen