Lysosomaal zure lipase deficiëntie - Hoogstwaarschijnlijk minder zeldzaam dan gedacht | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Lysosomaal zure lipase deficiëntie


GETUIGENISSEN

Hoogstwaarschijnlijk minder zeldzaam dan gedacht

Hoogstwaarschijnlijk minder zeldzaam dan gedacht

Dr. Ruth De Bruyne, kindergastro-enteroloog, UZ Gent

Lysosomaal zure lipase deficiëntie wordt veroorzaakt door mutaties in het genetische materiaal en wordt dus van ouders op kinderen overgedragen. Daardoor kan de ziekte – zowel bij baby’s als bij oudere kinderen en volwassenen – voorkomen.

Wat weten we over de prevalentie van lysosomaal zure lipase deficiëntie?

De ziekte is zeldzaam maar hoe zeldzaam is nog onduidelijk. Waarschijnlijk minder zeldzaam dan we nu nog denken omdat de ziekte wellicht nog relatief ondergediagnosticeerd wordt. De ziekte was aanvankelijk voornamelijk bekend onder de vorm van de neonatale, snel progressieve vorm (ziekte van Wolman). Deze ziekte komt voor bij ongeveer 1 op 350.000 pasgeboren baby’s. Onder kinderen en volwassenen zijn er schattingen van 1 op 40.000 tot 1 op 300.000. Deze grote marge kan op zijn minst partieel verklaard worden door het feit dat de ziekte verschillende klinische presentatievormen heeft, die kunnen worden verward met andere aandoeningen waardoor een deel van de diagnoses nu nog gemist wordt.

Wanneer denken aan lysosomaal zure lipase deficiëntie?

Bij kinderen dient aan deze aandoening te worden gedacht bij vervetting of vergroting van de lever, abnormale vet- en cholesterolspiegels in het bloed of onbegrepen vormen van levercirrose, al zijn andere diagnosen mogelijk.

Zou het nuttig zijn om iedereen te screenen voor lysosomaal zure lipase deficiëntie?

Nee, het systematisch bepalen van de activiteit van het lysosomaal zure lipase is niet aangewezen.

Bij volwassenen met verhoogde LDL-cholesterolwaarden zonder duidelijke familiale geschiedenis van hypercholesterolemie of hyperlipidemie, moet nog aan een aantal voorwaarden worden voldaan: verhoogde leverenzymen, vergrote lever, verlaagd HDL-cholesterol, BMI kleiner of gelijk aan 30 kg/m2 en eventueel een suggestieve leverbiopsie.

Om misdiagnose bij kinderen uit te sluiten moet wel aan lysosomaal zure lipase deficiëntie worden gedacht bij een lipidenprofiel dat overeenkomt met dat van familiale hypercholesterolemie of hyperlipidemie. De arts zal er rekening mee houden dat de referentiewaarden voor cholesterol- en vetwaarden in het bloed voor kinderen en adolescenten lager liggen dan voor volwassenen.

Deel en print dit artikel


UW FAVORIETE ITEMS

Wat zijn de symptomen van lysosomaal zure lipase deficiëntie? 02 10 2017
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Wat zijn de symptomen van lysosomaal zure lipase deficiëntie?

Bij zuigelingen

Kinderen die geboren worden met de ziekte van Wolman hebben al vanaf de eerste levensweken acute symptomen. Braken is een van de eerste symptomen, meest...

Lees verder
Genetisch advies 02 10 2017
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Genetisch advies

Als de diagnose van lysosomaal zure lipasedeficiëntie wordt gesteld bij een bepaalde patiënt, is het aangewezen om de andere familieleden te screenen op de ziekte of op d...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook