Pijn kan verschillende vormen aannemen bij MS-patiënten. Ze kan:
De pijn kan ook uitgelokt worden door de stijfheid en de spasmen die karakteristiek zijn voor de ziekte (cf. spasmen).
Pijn bij MS is vaak het gevolg van een verstoorde prikkeloverdracht in de hersenen. In dat geval spreken we van neuropathische pijn.
Als de pijn verband houdt met een verkeerde perceptie van gevoelens door de hersenen spreken we van neuropathische pijn. Die reageert meestal zeer slecht op de klassieke pijnstillers, zoals paracetamol (Dafalgan®) en ontstekingsremmers. In dat geval kunnen morfinederivaten (tramadol, codeïne, oxycodine, fentanyl...) noodzakelijk zijn.
Om niet in een vicieuze cirkel te belanden waarbij de dosis voortdurend moet worden opgedreven, kunnen anti-epileptica en tricyclische antidepressiva nuttig zijn. Deze geneesmiddelen lijken te werken door de pijnneuronen te desensibiliseren en ervoor te zorgen dat ze minder snel overprikkeld raken.
Geen enkel van die geneesmiddelen kan voor alle patiënten soelaas bieden. Ze hebben trouwens allemaal bijwerkingen, die verschillen van persoon tot persoon. Arts en patiënt moeten samen de meest geschikte medicatie en dosis zoeken, en dat vergt tijd.
Soms is het enkel mogelijk de pijn draaglijk te maken in plaats van ze te doen verdwijnen. Als neuropathische pijn langer dan zes maanden aanhoudt, ondanks een aangepaste behandeling, kan het noodzakelijk zijn om gespecialiseerde pijnbehandelingsteams in te schakelen.
Multiple sclerose (MS) treft 12.000 personen in België, vooral vrouwen. Deze chronische neurologische aandoening wordt veroorzaakt door een immuunstoornis. Het immuunsys...
Kriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen