Als we rechtstaan, hebben we de natuurlijke neiging om onze armen te buigen en onze benen en romp te strekken. Die reflexhoudingen zijn gedeeltelijk geïnhibeerd, met andere woorden: ze worden gecontroleerd door de hersenen tijdens onze bewegingen. Zo kunnen we soepel lopen en kleine voorwerpen vastnemen (fijne motoriek).
Als de hersenbanen die het ruggenmerg sturen, beschadigd zijn, hebben we de neiging om die houding te overdrijven en onze benen en romp extra op te spannen.
Soms kan de minste, enigszins snelle beweging, intense spiercontracties veroorzaken: spasmen. Die zijn vaak pijnlijk en altijd hinderlijk.
Myoclonieën zijn herhaalde spierschokjes die 'snachts optreden en de slaap ernstig kunnen verstoren. De patiënt is zich daar niet van bewust, maar de partner wordt wel wakker!
In het beginstadium van multiple sclerose kan die verstoorde controle zich uiten in abnormaal hevige reflexen in armen en benen. Bij ernstiger hersenletsels zijn de betrokken spieren voortdurend gespannen. We spreken dan van spasticiteit.
Die voortdurende samentrekking van arm-, been- en rompspieren hindert de bewegingen, maakt ze minder nauwkeurig en mechanischer, en kan ze zelfs volledig onmogelijk maken. Spasticiteit kan ook zeer pijnlijk zijn.
4-aminopyridine, een molecule die al lang wordt gebruikt, is nu beschikbaar in de vorm van vertraagde afgifte: Fampridine®. Hiermee vergroot de kans dat de patiënt reageert op de behandeling en verminderen de nevenwerkingen. Bij 1/3 van de patiënten vermindert Fampridine® de stijfheid en maakt het de bewegingen sneller en vlotter, ook bij het wandelen.
De beste behandeling van spasticiteit blijven kinesitherapeutische soepelheidsoefeningen. Antispastische geneesmiddelen (Dantrium®, Lioresal® en Sirdalud®) kunnen spasticiteit en in mindere mate ook spasmen en myoclonieën helpen bestrijden.
Bij spasticiteit en spasmen in alle onderste ledematen die invaliderend zijn en waarbij geneesmiddelen niet helpen, kan een pomp met baclofen geplaatst worden. Bij deze chirurgische techniek wordt onderhuids een pompje ingebracht dat in het cerebrospinale vocht rond het ruggenmerg rechtstreeks een antispastisch geneesmiddel, baclofen, inspuit.
Schematisch gezien kunnen we de behandelingen van multiple sclerose (MS) onderverdelen in eerstelijnsbehandelingen en tweedelijnsbehandelingen. Tweedelijnsbehandelingen...
Lees verderSpecialisten kunnen evalueren of de symptomen van multiple sclerose (MS) omkeerbaar zijn of niet. Veel hangt af van de vorm van de ziekte (de remittente of de progressiev...
Lees verderWe spreken van spasticiteit of hypertonie wanneer de spieren aangespannen en verkrampt zijn. Dit veroorzaakt pijn en beperkt de bewegingen van het getroffen lidmaat, soms...
Lees verderDe term 'darmflora' verwijst naar het geheel van micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels ...) die samenleven in ons organisme, en in het bijzonder in ons darmkan...
Lees verderKriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen