Behandeling van de ziektesymptomen heeft geen enkel effect op het ziekteverloop of op eventuele plaques of opstoten. Wel zorgt symptoombehandeling, als aanvulling op de onderhoudsbehandeling, ervoor dat de patiënt beter kan functioneren en verhoogt het de levenskwaliteit.
Het is normaal en zelfs te verwachten dat de patiënt een dip krijgt na het vernemen van de diagnose van multiple sclerose. Duurt die depressieve episode echter te lang of is ze te intens, dan is er een behandeling nodig om uit de vicieuze cirkel te raken: ziekte, vermoeidheid, depressie, isolement, verminderde activiteit, verlies van uithouding, vermoeibaarheid...
Er bestaan heel wat antidepressiva die goed bekend zijn bij huisartsen. Sommige hebben zelfs een gunstig effect op de pijn. Geneesmiddelentherapie moet idealiter gecombineerd worden met, of voorafgegaan worden door een niet-medicamenteuze behandeling in het kader van psychotherapie.
Meer dan de helft van alle MS-patiënten klaagt over zware vermoeidheid.
Die vermoeidheid heeft verschillende oorzaken:
De vermoeidheid behandelen, heeft dan ook vooral als doel de drie oorzaken ervan te bestrijden:
Vermoeidheid behandelen met geneesmiddelen, levert vaak ontgoochelende resultaten op. Alleen aanpassing van het leefritme en vooral regelmatig sporten, hoe beperkt ook, hebben een duurzaam effect bij vermoeidheid.
Als we rechtstaan, hebben we de natuurlijke neiging om onze armen te buigen en onze benen en romp te strekken. Die reflexhoudingen zijn gedeeltelijk geïnhibeerd, met andere woorden: ze worden gecontroleerd door de hersenen tijdens onze bewegingen. Zo kunnen we soepel lopen en kleine voorwerpen vastnemen (fijne motoriek).
Als de hersenbanen die het ruggenmerg sturen, beschadigd zijn, hebben we de neiging om die houding te overdrijven en onze benen en romp extra op te spannen.
Soms kan de minste, enigszins snelle beweging, intense spiercontracties veroorzaken: spasmen. Die zijn vaak pijnlijk en altijd hinderlijk.
Myoclonieën zijn herhaalde spierschokjes die 'snachts optreden en de slaap ernstig kunnen verstoren. De patiënt is zich daar niet van bewust, maar de partner wordt wel wakker!
In het beginstadium van multiple sclerose kan die verstoorde controle zich uiten in abnormaal hevige reflexen in armen en benen. Bij ernstiger hersenletsels zijn de betrokken spieren voortdurend gespannen. We spreken dan van spasticiteit.
Die voortdurende samentrekking van arm-, been- en rompspieren hindert de bewegingen, maakt ze minder nauwkeurig en mechanischer, en kan ze zelfs volledig onmogelijk maken. Spasticiteit kan ook zeer pijnlijk zijn.
4-aminopyridine, een molecule die al lang wordt gebruikt, is nu beschikbaar in de vorm van vertraagde afgifte: Fampridine®. Hiermee vergroot de kans dat de patiënt reageert op de behandeling en verminderen de nevenwerkingen. Bij 1/3 van de patiënten vermindert Fampridine® de stijfheid en maakt het de bewegingen sneller en vlotter, ook bij het wandelen.
De beste behandeling van spasticiteit blijven kinesitherapeutische soepelheidsoefeningen. Antispastische geneesmiddelen (Dantrium®, Lioresal® en Sirdalud®) kunnen spasticiteit en in mindere mate ook spasmen en myoclonieën helpen bestrijden.
Bij spasticiteit en spasmen in alle onderste ledematen die invaliderend zijn en waarbij geneesmiddelen niet helpen, kan een pomp met baclofen geplaatst worden. Bij deze chirurgische techniek wordt onderhuids een pompje ingebracht dat in het cerebrospinale vocht rond het ruggenmerg rechtstreeks een antispastisch geneesmiddel, baclofen, inspuit.
Beven (tremor) kan optreden in rust of in beweging. De patiënt 'mist' dan door die ritmische trilbewegingen zijn doel. Deze zogenaamde actietremor kan soms ernstige onhandigheid veroorzaken. Beven als gevolg van MS is moeilijk te behandelen, want geneesmiddelen brengen vaak onvoldoende soelaas.
Bij ernstige en invaliderende tremor kunnen sommige patiënten baat hebben bij een herseningreep, de zogenaamde diepe hersenstimulatie. Daarbij wordt een elektrode ingeplant in de hersenbasis, meer bepaald in de zones die de bewegingen sturen.
Slaapstoornissen treffen bijna de helft van alle MS-patiënten. Ze veroorzaken vermoeidheid en verergeren daardoor de andere symptomen van multiple sclerose. Als levensstijlmaatregelen niet volstaan, kunnen aangepaste geneesmiddelen voorgeschreven worden.
Een twee nachten durend slaaponderzoek in het ziekenhuis kan nuttig zijn om stoornissen op te sporen en te behandelen, zoals nachtelijke myoclonieën (willekeurige spiercontracties) en slaapapneu. Depressie is trouwens een frequente oorzaak van slaapstoornissen, en moet dus tijdig opgespoord en behandeld worden.
De symptomen van multipele sclerose zijn een gevolg van de afbraak van myeline maar ook van de neuronen zelf in de hersenen en/of het ruggenmerg.
Het ziekteproces begint dus lang voor de eerste symptomen verschijnen. Zo zijn bij de eerste NMR vaak al verschillende letsels te zien, ook al heeft de patiënt nog maar één enkele opstoot gehad.
Sommige symptomen komen vaker voor bij het begin van multiple sclerose. Gevoelsstoornissen zoals prikkelingen, voosheid, elektrische ontladingen, verminderde gevoeligheid of verlies van gevoeligheid en evenwichts- en loopstoornissen zijn veel frequenter dan krachtsverlies.
Deze gevoelsstoornissen worden echter vaak verwaarloosd door de patiënt of de arts.
Gezichtsstoornissen zoals verminderd zicht of gezichtsverlies aan één oog, bij ontsteking van de oogzenuw (optische neuritis), zijn eveneens frequent in het beginstadium van de ziekte.
In een verder stadium van multiple sclerose (MS) zijn de symptomen wisselender. Gelukkig heeft een patiënt nooit alle symptomen tegelijk. Elke patiënt is anders, en alleen het toeval bepaalt waar er zich precies een plaque vormt in de hersenen en het ruggenmerg. Vergelijking met andere patiënten is dan ook zinloos
In het beginstadium van de ziekte kan de patiënt de ziektesymptomen vaak moeilijk onderscheiden van andere problemen, die er geen verband mee houden. Het is niet omdat iemand MS heeft, dat hij of zij niet ook een discushernia of een blaasinfectie kan krijgen, of bijziend kan worden. Hoe dan ook, als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden en hinderlijk/invaliderend zijn, moet u absoluut een arts raadplegen.
Bij vermoeidheid, stress en infecties kunnen de symptomen opnieuw opduiken. De neuronen in de gezonde zones raken immers overbelast. De symptomen wisselen, maar er zijn geen nieuwe opstoten.
Pijn kan verschillende vormen aannemen bij MS-patiënten. Ze kan:
De pijn kan ook uitgelokt worden door de stijfheid en de spasmen die karakteristiek zijn voor de ziekte (cf. spasmen).
Pijn bij MS is vaak het gevolg van een verstoorde prikkeloverdracht in de hersenen. In dat geval spreken we van neuropathische pijn.
Als de pijn verband houdt met een verkeerde perceptie van gevoelens door de hersenen spreken we van neuropathische pijn. Die reageert meestal zeer slecht op de klassieke pijnstillers, zoals paracetamol (Dafalgan®) en ontstekingsremmers. In dat geval kunnen morfinederivaten (tramadol, codeïne, oxycodine, fentanyl...) noodzakelijk zijn.
Om niet in een vicieuze cirkel te belanden waarbij de dosis voortdurend moet worden opgedreven, kunnen anti-epileptica en tricyclische antidepressiva nuttig zijn. Deze geneesmiddelen lijken te werken door de pijnneuronen te desensibiliseren en ervoor te zorgen dat ze minder snel overprikkeld raken.
Geen enkel van die geneesmiddelen kan voor alle patiënten soelaas bieden. Ze hebben trouwens allemaal bijwerkingen, die verschillen van persoon tot persoon. Arts en patiënt moeten samen de meest geschikte medicatie en dosis zoeken, en dat vergt tijd.
Soms is het enkel mogelijk de pijn draaglijk te maken in plaats van ze te doen verdwijnen. Als neuropathische pijn langer dan zes maanden aanhoudt, ondanks een aangepaste behandeling, kan het noodzakelijk zijn om gespecialiseerde pijnbehandelingsteams in te schakelen.
Intellectuele stoornissen bij MS hangen rechtstreeks samen met het afsterven van neuronen in de hersenen. Tijdens het ziekteproces van MS worden sommige axonen, de verbindingskabeltjes tussen de neuronen, beschadigd en letterlijk doorgesneden. Daardoor beginnen de neuronen te degenereren en sterven ze af. Als de letsels toenemen, sterven er ook meer neuronen af en beginnen de hersenen minder goed te functioneren.
De patiënt wordt niet zomaar ineens dement of krijgt niet eensklaps geheugenverlies of spraak- of redeneerstoornissen. De hersenen werken gewoon trager en zijn sneller verzadigd. De eerste intellectuele stoornissen die optreden, zijn dan ook concentratiestoornissen, trager denken en een verslechterd kortetermijngeheugen. Deze stoornissen verschillen schijnbaar niet van die bij vermoeide of angstige personen. Wie is nog nooit vergeten waar hij zijn balpen heeft gelegd? Wie heeft nog nooit moeite gehad om een discussie te volgen met verschillende personen? Of om geconcentreerd te blijven tijdens een vergadering? Enzovoort.
Bij patiënten met intellectuele stoornissen worden die problemen frequenter en hinderen ze het beroeps- en sociaal leven. Bij twijfel kan een neuropsycholoog de intellectuele capaciteiten onderzoeken. Dit soort onderzoek geeft een beter beeld van welke capaciteiten precies behouden of aangetast zijn, met het oog op eventuele revalidatie.
Er bestaan geen doeltreffende behandelingen om de intellectuele capaciteiten te verhogen. Het komt er dan ook vooral op aan om verergerende factoren te vermijden:
Onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose ten slotte vertragen de vorming van nieuwe letsels en remmen op die manier de achteruitgang van de intellectuele capaciteiten af.
... zijn stuk voor stuk symptomen die zich kunnen voordoen bij MS. Deze stoornissen worden vaak verwaarloosd door neurologen, en de patiënt praat er niet zo gemakkelijk over. Toch bestaan er behandelingen om zijn levenskwaliteit te verbeteren.
De eerste stap is erover praten met uw arts. Hij zal een gewoon onderzoek uitvoeren om de aard van de stoornissen te bepalen, en een aangepaste behandeling voorstellen. Bij complexere gevallen kan de hulp van een specialist noodzakelijk zijn. Momenteel worden er nieuwe technieken ontwikkeld, en het zou jammer zijn daar niet van te profiteren.
Endermologie is een techniek die momenteel wordt gebruikt in de strijd tegen cellulitis of voor de behandeling van littekens. Volgens een recente studie1 kan deze techn...
Lees verderVandaag wordt een groot deel van de onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose (MS) toegediend in injectievorm. Het is daarbij de bedoeling dat de patiënten hun gene...
Lees verder70 personen met recurrente-remittente multiple sclerose (MS) namen deel aan deze studie, onder leiding van een groep Argentijnse onderzoekers (1).
Daarbij werd gedure...
Lees verderVermoeidheid is een vaak voorkomend en erg belastend symptoom bij multiple sclerose (MS). Drie kwart van de patiënten klaagt erover...
Lees verderKriebelingen in een lidmaat, gezichtsstoornissen, krachts- of gevoeligheidsverlies…. Gaat het om een ontstekingsopstoot? Om daarvan te kunnen spreken, zijn er enkele crit...
Lees verderDe MS Connections-campagne draait om het opbouwen van gemeenschapsconnectie, zelfconnectie en connecties met kwaliteitszorg. De campagnelijn is 'I Connect, We Connect' en...
Lees verderInterview met dr. Tatjana Reynders, neuroloog aan het UZA.
Neuroloog Dr. Danny Decoo, AZ Alma
Joyce, 44 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen