Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:04
Nierinsufficiëntie gaat vandaag gepaard met veel vragen, ongeacht of men dialyse nodig heeft of een transplantatie heeft ondergaan. Gezondheid, werk, familie... patiënten met nierinsufficiëntie krijgen te maken met heel wat uitdagingen.
Nierinsufficiëntie vereist dagelijks aandacht ongeacht de oorsprong, oorzaak. Een specifiek dieet, dialyse, transplantatie… een patiënt met nierinsufficiëntie moet zijn leven aan zijn ziekte aanpassen en zoekt een antwoord op tal van vragen.
Uiteraard zijn de huisartsen en specialisten er om aandachtig naar hun patiënten te luisteren. Anderzijds bieden de vele patiëntenorganisaties in België ook een enorme ondersteuning aan de patiënten. Ten slotte kunnen ook ziekenfondsen en sociale diensten de patiënten een efficiënte steun bieden bij hun administratieve en beroepsmatige rompslomp.
Maar het is niet altijd makkelijk om de massa informatie op medisch vlak, diëten, sociaal en administratief vlak en rond verenigingen te beheren, onthouden, een plaats te geven… Daarom werd de website info.nierinsufficiëntie.be in het leven geroepen. Deze site is in de eerste plaats ùw site, hij staat ten dienste van de patiënten. info.nierinsufficiëntie.be wordt ondersteund door nefrologen, met behulp van patiëntenorganisaties van informatie voorzien en streeft ernaar een complete, toegankelijke site te zijn met betrouwbare en kwaliteitsvolle informatie, rekening houdend met onze Belgische omgeving.
Op de site vindt u 2 verschillende vormen van informatie. In de eerste plaats algemene informatie over nierinsufficiëntie, die aanleunt bij wat u in de Belgische patiëntengidsen vindt: oorzaken van de ziekte, symptomen, gevolgen voor het dieet, dialyse en transplantatie…Maar u vindt er ook informatie over de patiëntenorganisaties… over sociale en financiële bijstand.
De site zal ook wekelijks actuele informatie in verschillende domeinen bieden: specifieke dieetrichtlijnen, Belgische initiatieven, medisch onderzoek, specifieke adviezen…
Aarzel niet om ons uw suggesties, opmerkingen of vragen te sturen. Deze site is van u.
Deel en print dit artikel
"Het kost chronisch zieke kinderen veel meer energie dan hun leeftijdsgenootjes om naar school te gaan en een zo normaal mogelijk leven...Vermoeidheid en schoolverzuim
"Ik raad nierinsufficiënten meestal aan om telkens in kleine hoeveelheden te eten en te drinken, en om de dag vóór kerst- en oudejaarsavond weinig kalium, zout en vocht i...
In 1992 wekt het geval van een chronische nierpatiënte de nieuwsgierigheid op van prof. Vanherweghem, hoofd van de dienst nefrologie in het Erasmusziekenhuis. "De vrouw h...
Secundaire hyperparathyreoïdie is een complicatie van nierinsufficiëntie die optreedt wanneer de nieren niet meer genoeg fosfor kunnen uitscheiden en/of wanneer het gehal...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen