Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:05
Door in een vroegtijdig stadium informatie aan te bieden, een dieet op te leggen of passende medicatie toe te dienen, kan een patiënt die lijdt aan chronische nierinsufficiëntie optimaal worden begeleid. Door dit predialysebeleid kan bovendien het aantal nierfunctievervangende behandelingen op termijn dalen.
De Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) pleit al geruime tijd voor een goede samenwerking tussen huisartsen en nefrologen om een netwerk uit te bouwen waarin patiënten al vrij vroeg - voor ze aan nierdialyse toe zijn - op de juiste manier worden bijgestaan. Zo heeft de huisarts volgens het NBVN de belangrijke rol de uitgestippelde strategie van de nefroloog in de praktijk toe te passen, de patiënt “op het terrein” te motiveren en de behandelingsparameters te registreren. Ook een verder uitbouwen en optimaliseren van de intramurosbegeleiding van de nierinsufficiënte patiënten binnen de ziekenhuizen blijft essentieel.
Dokter Jean-Marie Billiouw, voorzitter van het NBVN en nefroloog in het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis van Aalst: « Het aantal patiënten met ernstig nierfalen neemt de laatste jaren toe. Dat is vooral toe te schrijven aan een groeiend aantal patiënten met chronische ziektes als diabetes mellitus, cardiovasculaire aandoeningen en hypertensie. Maar anderzijds ook aan de vergrijzing van de populatie. Mensen worden optimaal behandeld voor allerhande aandoeningen waardoor er ook meer tijd is om nierinsufficiënt te worden. De gemiddelde leeftijd van hemodialysepatiënten in Vlaanderen bijvoorbeeld is 70 jaar. We moeten dus goed voor ogen houden dat er de komende jaren meer gevallen van nierinsufficiëntie op ons af komen. Het stadium vóór de effectieve nierdialyse, de predialyseperiode , is dan ook zeer belangrijk.”
Het begeleiden van patiënten met preterminale nierinsufficiëntie is volgens dokter Billiouw gestoeld op vier belangrijke pijlers:
• het registreren van de patiënten
• het aanstellen van een predialysecoördinator binnen de dienst
• patiëntenbegeleiding en educatie
• een multidisciplinair ziekenhuisteam dat in nauwe samenwerking met de huisarts de begeleiding optimaal stuurt
“Het pad van een nierpatiënt op weg naar nierfuntievervanging is zeer moeilijk”, zegt dokter Billiouw. “De familie moet erbij betrokken worden, maar ook de huisarts. De patiënt moet zelf ook geresponsabiliseerd worden. Niet alles hangt van de geneesheer af. De patiënt kan zelf zijn bloeddruk controleren, zijn gewicht opvolgen, zijn dieetvoorschriften correct naleven. Eigenlijk is de predialysebegeleiding één groot spel met verschillende actoren die perfect op elkaar moeten inspelen. Nierinsufficiëntie tijdig herkennen en adequaat behandelen kan het aantal nierfunctievervangende behandelingen op termijn doen dalen.”
Deel en print dit artikel
De technieken zijn er de voorbije 30 jaar enorm op vooruitgegaan: de dialysetoestellen zijn krachtiger en veiliger gewo...Wat is er volgens u het meest veranderd in uw vak?
De medische criteria zijn daarbij doorslaggevend. Een transplantatie is alleen mogelijk als de bloedgroep van de donor compatibel is met die van de ontvanger (de resusfac...
Het aantal gevallen van chronische nierinsufficiëntie neemt nog voortdurend toe. Dat is vooral te verklaren door de veroudering van de bevolking en de toename van chronis...
1. We hebben allemaal 2 nieren. Ze wegen elk 160 gram en zijn ongeveer 12 cm lang en 6 cm breed. 2. Eén nier kan het werk aan van 2. Onze nierfunctiereserve is dan...
Jan Donck, nefroloog in het AZ Sint-Lucas Gent
Bruno Woitrin, voorzitter van AIRG België
Tatiana Diakun is verpleegster en gespecialiseerd in peritoneale dialyse
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen