Gepubliceerd op 12/02/2013 à 13:15
Patiënten met de ziekte van Parkinson kunnen worden behandeld met een dopaminepomp: een Duodopa®-pomp. Deze pomp levert de geneesmiddelen af in de dunne darm van de patiënt. Hoe gaat dat in zijn werk?
Deze Duodopa®-pomp brengt de medicatie voor de ziekte van Parkinson via een sonde rechtstreeks in de twaalfvingerige darm of het duodenum:
Deze twee geneesmiddelen zitten verwerkt in een daartoe ontworpen gel, de Duodopa®-gel.
De combinatie van deze twee geneesmiddelen wordt trouwens altijd gebruikt en zit ook in de orale pillen.
De dopaminepomp mondt via een sonde uit in het duodenum. Om de sonde aan te brengen wordt een kleine opening gemaakt in de buikwand en in de maagwand.
Deze methode heeft een aantal voordelen ten opzichte van dezelfde medicatie die via de mond wordt ingenomen:
Deze techniek blijft evenwel voorbehouden voor patiënten bij wie de klassieke behandeling niet meer voldoende is.
De Duodopa®-pomp bestaat uit een pompje gekoppeld aan een voorraadcassette die de gel bevat met beide geneesmiddelen. Het pompje zit uitwendig en moet dus steeds worden meegedragen. Het pompje en een volle medicatiecassette wegen ongeveer 500 gram. Gelukkig zijn er meerdere draagsystemen beschikbaar, zoals een heuptasje, een op een broeksriem monteerbaar zakje, een onderhemd of jasje met op meerdere plaatsen ingewerkte zakken enz.
In functie van de kledij of de soort activiteit, kan de patiënt dus kiezen waar en hoe hij/zij het pompje draagt.
De cassettes met de geneesmiddelen zijn kant-en-klaar in de apotheek te koop. Een- tot tweemaal per dag moet de cassette door een nieuwe worden vervangen. Twee cassettes per dag zijn bijvoorbeeld nodig in geval van neiging tot hevige aanhoudende spiercontracties in de off-periode.
Het aan- of loskoppelen (van de cassette aan de pomp of van de sonde aan de pomp) en het starten/stoppen van de pomp kan door de patiënt zelf, de mantelzorger, of zo nodig door de (thuis)verpleegkundige gebeuren.
De cassettes zijn beperkt houdbaar en moeten in de koelkast en afgescheiden van licht worden bewaard.
Deel en print dit artikel
Tai chi chuan – in het kort: tai chi – combineert ontspannings- en gezondheidstechnieken met aanvals- en verdedigingsmethoden. De soepelheid...Tai chi: een totaaloefening
Behalve motorische stoornissen treden bij de ziekte van Parkinson ook cognitieve stoornissen op. Deze zijn minder opvallend en treffen voornamelijk de zogenaamde ‘ui...
Mensen met hallucinaties nemen iets waar wat voor anderen niet zicht- of hoorbaar is. Naargelang de situatie is de patiënt er zich min of meer van bewust dat deze waa...
Hoelang iemand met de ziekte van Parkinson zich alleenwonend kan redden, hangt grotendeels af van het tempo waaraan de ziekte evolueert. Maar zeker bij oudere mensen is...
Geert Rosseel, parkinsonpatiënt en bestuurslid van de Vlaamse Parkinsonliga
Flore Bellefontaine, psychosociale begeleidster bij de Association Parkinson
Jean-Pierre Vandenberk, parkinsonpatiënt en ontwerper van een pillendoosje met timer
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen