De diagnose van PDS wordt vaak door uitsluiting gesteld, namelijk bij een patiënt die buikpijn heeft zonder dat er in onderzoeken iets abnormaals wordt gevonden. Toch vinden almaar meer artsen dat aanvullende onderzoeken, zoals een coloscopie, niet altijd nodig zijn om het PDS te diagnosticeren. Beschrijving van de symptomen en ook hun chronische aard kunnen volstaan.
Specialisten hebben internationale criteria - de zogenaamde Rome III-criteria - vastgelegd om artsen te begeleiden bij hun diagnose.
De buikpijn of abdominale hinder moet minstens drie dagen per maand optreden, gedurende minstens drie van de laatste zes maanden.
Die symptomen moeten gepaard gaan met minstens twee van de volgende tekens:
Bepaalde 'rode vlaggen' moeten worden geïnterpreteerd als een alarmsignaal. Dat zijn onder andere:
Als een van deze criteria aanwezig is, moet aan de hand van bijkomende onderzoeken zoals een coloscopie worden nagegaan of er misschien een ernstigere pathologie in het spel is dan het PDS.
Ook al is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) niet ernstig, toch kan het de levenskwaliteit duidelijk verminderen. Dat...Prikkelbare darm: periodes met en zonder symptomen
Een meta-studie is een grondige nieuwe analyse van resultat...In een meta-studie is aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is tegen het syndroom van prikkelbare darm
Diarree is een van de meest voorkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Tegen diarree bestaan er geneesmiddelen. Maar om de s...Wat helpt er tegen diarree?
Danny De Looze, maag-darmspecialist aan het UZ Gent
Juliette, 49 jaar
Marine, 39 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen