Wetenschappelijke studies over dit onderwerp zijn duidelijk: lichaamsbeweging voorkomt een aantal ziekten die na verloop van tijd optreden, zoals osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Omgekeerd is een zittende levensstijl een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering. Blijf dus na uw 50e in beweging.
Als je de vijftig bent gepasseerd, duiken tekenen op dat uw lichaam aan het verouderen is. En dat is normaal. Uw spiermassa heeft de neiging om af te nemen met de leeftijd, wat betekent dat u kracht verliest. Als gevolg daarvan verliest u ook motorische vaardigheden en uithoudingsvermogen. Uw gewrichten worden stijver en kwetsbaarder en het optreden van artrose neemt toe (ongeveer 65% van de bevolking boven de 65 jaar heeft last van deze gewrichtsaandoening en 80% boven de 80 jaar). De structuur van uw botten verandert ook, waardoor osteoporose kan ontstaan (39% van de vrouwen lijdt hieraan rond de leeftijd van 65 jaar). Bewegen vertraagt het begin van deze ouderdomsverschijnselen.
Vallen, breuken, peesontstekingen en hartaanvallen komen vaker voor naarmate u ouder wordt. En als u sport, staat u meer bloot aan deze risico's. Let dus op de kleinste waarschuwingssignalen van deze problemen: pijn op de borst, abnormale ademnood, bloeddrukdaling, terugkerende krampen, enz. En als u twijfelt, vraag dan om medisch advies.
Ga naar uw huisarts voor een medisch onderzoek om te controleren of u niet lijdt aan hartproblemen, breekbare botten en gewrichten, enz. Dit advies is des te noodzakelijker als u kampt met een aandoening zoals diabetes of een hart- en vaatziekten... Afhankelijk van de resultaten van deze raadpleging en het soort sport dat u beoefent of wilt beoefenen, kan de arts extra onderzoeken voorschrijven (zoals een stresstest bij een cardioloog). Hij zal u dan groen licht geven en/of enkele aanbevelingen doen voordat u weer gaat sporten.
Om uw lichaam aan lichaamsbeweging te laten wennen, moet u geleidelijk en regelmatig sporten (twee of drie sessies per week). Forceer jezelf nooit en stel realistische doelen. Een sportcoach kan helpen. Welke sport kiezen? Om de juiste lichaamsbeweging te kiezen, moet u zich afvragen wat u wilt doen en welke sport u leuk vindt. Het beste is een sport die alle uithoudingsfactoren mobiliseert, zonder u uit te putten of uw lichaam te belasten, denk bijvoorbeeld aan stappen, fietsen of zwemmen.
“Vandaag kan je stellen dat vanaf 3.000 stappen per dag, hoe meer stappen je zet, hoe minder groot het risico op vroegtijdig overlijden is.” Dat zegt Prof. Jan Seghers, g...
Lees verderIs uw agenda veel te vol om een half uur lichaamsbeweging per dag in te passen? Het goede nieuws is dat u er niet zoveel tijd aan hoeft te besteden om er de vruchten van...
Lees verderWat zijn de erkende voordelen van lichaamsbeweging voor lichaam en geest? En hoe vaak en hoe intensief moet u bewegen om van die voordelen te kunnen genieten?
Wil u graag een beetje aan lichaamsbeweging doen, maar vraagt u zich af hoe u een sportsessie in uw toch al drukke schema kunt passen? Wat dacht u van korte pauzes op kan...
Lees verderWetenschappelijke studies over dit onderwerp zijn duidelijk: lichaamsbeweging voorkomt een aantal ziekten die na verloop van tijd optreden, zoals osteoporose, hart- en va...
Lees verderCovid-19
Het kortedarmsyndroom (SBS)
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Wondverzorging