De effecten van een gezonde voeding op de cholesterolspiegels kunnen worden versterkt door een gezonde leefstijl, met andere woorden niet roken en voldoende bewegen. Op de slechte cholesterol (LDL) hebben lichaamsbeweging en sport geen invloed, maar ze verhogen wel de goede cholesterol (HDL) en verlagen de triglyceriden.
Regelmatige lichaamsbeweging doet ook de bloeddruk dalen en verlaagt dus het risico op hart- en vaatziekten op meer dan een manier.
Om gezondheidsbevorderend te zijn, moet de lichaamsbeweging van middelmatige intensiteit zijn, zoals bij stevig wandelen, fietsen, tuinieren, stofzuigen. En minstens vijf dagen per week gedurende 30 minuten per dag worden volgehouden.
Matig alcoholgebruik – één glas rode wijn per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen – zou alleen de goede cholesterol (HDL) verhogen. Het risico op hart- en vaatziekten verlaagt hierdoor vergeleken met mensen die helemaal geen alcohol drinken.
Een grotere dagelijkse alcoholconsumptie heeft echter het tegenovergestelde effect: de totaal cholesterol en de bloeddruk verhogen, maar ook de kans op bepaalde vormen van kanker, leveraandoeningen, hersenbeschadigingen en diabetes neemt toe.
Door te stoppen met roken vallen de effecten ervan op de cholesterol weg: dus geen supplementaire verhoging van de slechte en verlaging van de goede cholesterol meer door het roken. Stoppen met roken levert winst op elke leeftijd. Maar hoe vroeger men stopt, hoe meer levensjaren gewonnen kunnen worden: het risico op hart- en vaatziekten vermindert met de helft binnen het jaar na het stoppen met roken. Het neemt daarna nog af, maar minder snel.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen.
Is uw ‘slechte’ cholesterol (LDL) te hoog? De strijd tegen dit slechte vet in ons bloed verloopt ook via de voeding. Een derde van de cholesterol in ons lichaam komt name...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Louis, 59 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen