Gepubliceerd op 25/03/2014 à 15:37
Bij een verhoogde cholesterol is medicatie maar één aspect van de behandeling. Vaak is het ook nodig om op de voeding te letten. Maar wat houdt een cholesterolbestrijdend dieet precies in?
Is uw ‘slechte’ cholesterol (LDL) te hoog? De strijd tegen dit slechte vet in ons bloed verloopt ook via de voeding. Een derde van de cholesterol in ons lichaam komt namelijk uit ons voedsel, vooral dan uit verzadigde vetten.
Het is daarom raadzaam om uw voeding aan te passen zodra uw totale cholesterolgehalte meer dan 190 mg/dl bedraagt. Die stap zet u beter zo vroeg mogelijk als u nog andere risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen hebt, zoals diabetes.
Eén ordewoord om uw cholesterolgehalte naar beneden te krijgen: mijd verzadigde vetten! Ze zijn makkelijk op te sporen. Deze vetten zijn namelijk hard bij kamertemperatuur en komen voornamelijk uit levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Enkele tips:
Wees voorzichtig met industriële producten (gebak, koekjes, mayonaise enz.). In sommige zitten eieren of palmolie, en die bevatten veel verzadigde vetten.
Een te hoge cholesterol is echter slechts één stukje van de puzzel. Het is maar een van de risicofactoren voor cardiovasculaire accidenten (hartinfarct, CVA), naast onder meer zoutgebruik, overgewicht, diabetes en hypertensie.
Houd vooral in het achterhoofd dat 2/3 van de cholesterol rechtstreeks afkomstig is van de lever en niet uit voeding komt. Verwacht dus niet dat uw totale cholesterol met meer dan 15% daalt. Voor veel patiënten blijven geneesmiddelen tegen cholesterol dan ook noodzakelijk.
Thomas Coucq
Deel en print dit artikel
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed da...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te n...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Louis, 59 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen