Plantensterolen hebben een structuur die verglijkbaar is met cholesterol. Ze verminderen onder andere de opname van cholesterol in de darm. Ze zouden ook een rol spelen bij de uitscheiding van cholesterol, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Plantensterolen eten kan de cholesterolopname met 10 tot 20% verminderen, wat de slechte cholesterol (LDL) in het bloed dan weer kan verlagen met 10%.
Plantenstanolen zijn een verzadigde vorm van plantensterolen. Beide worden vaak naast elkaar gebruikt, maar verschillen in structuur. Uit onderzoek bleek bovendien dat ook hun effecten verschillen.
In welke gevallen zijn plantensterolen aanbevolen?In combinatie met een cholesterolverlagend dieet kunnen plantensterolen de cholesterol met 10 tot 15% verlagen. Ze kunnen dus aanbevolen worden bij mensen met licht verhoogde cholesterolspiegels.
Bij mensen die al een hart- en vaatziekte hebben (na een hartinfarct, herseninfarct ...) zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen meestal aanbevolen. Dat is ook het geval bij mensen met familiale hypercholesterolemie of met verschillende cardiovasculaire risicofactoren: diabetes, hoge bloeddruk …
Voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen kunnen worden gecombineerd met deze geneesmiddelen.
Voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolenVoeding van plantaardige oorsprong, zoals granen, oliën, zaden, noten, fruit en groenten, brengen weinig plantensterolen aan. Vandaar dat de industrie een aantal voedingsmiddelen ermee verrijkt heeft. Tegenwoordig worden ze toegevoegd aan yoghurtdrankjes, melk, smeervet, kaas enz. Op de verpakking moet duidelijk aangegeven zijn hoeveel plantensterolen het product bevat.
Hoeveel plantensterolen innemen?Om tot een verlaging met 10% te komen van de slechte cholesterol (LDL), is een dagelijkse aanvoer van 2 tot 3 g plantensterolen in de darm nodig. De vorm waarin deze ingenomen worden, is niet van belang. Belangrijk is wel te weten dat het effect op de cholesterol genetisch afhankelijk is en individueel kan verschillen. En dat de inname moet gepaard gaan met een gezond dieet met veel fruit en groenten.
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het Hôpital d...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed daalt. De pl...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te noemen: kok...
Lees verderPrimaire preventie van een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) is ingrijpen vooraleer zich een eerste hart- o...
Lees verderDe effecten van een gezonde voeding op de cholesterolspiegels kunnen worden versterkt door een gezonde leefstijl, met ander...
Lees verderPlantensterolen hebben een structuur die verglijkbaar is met cholesterol. Ze verminderen onder andere de opname van cholesterol in de darm. Ze zoude...
Lees verderVetzuren zijn de elementen waaruit vetten zijn opgebouwd. Verzadigde vetten bestaan uit verzadigde vetzuren; ze zijn hard. Verzadigde vetten va...
Lees verderEen gezonde voeding is een gevarieerde en evenwichtige voeding. Ze bevat alle elementen die nodig zijn, zonder overmaat. Het typische voorbeeld van een gezonde voeding is het med...
Lees verderEen te hoog cholesterolgehalte in het bloed - of hypercholesterolemie - is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (hartinfarct, herseninfarct, perifere vaatziekte in de ben...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging