Plantensterolen hebben een structuur die verglijkbaar is met cholesterol. Ze verminderen onder andere de opname van cholesterol in de darm. Ze zouden ook een rol spelen bij de uitscheiding van cholesterol, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Plantensterolen eten kan de cholesterolopname met 10 tot 20% verminderen, wat de slechte cholesterol (LDL) in het bloed dan weer kan verlagen met 10%.
Plantenstanolen zijn een verzadigde vorm van plantensterolen. Beide worden vaak naast elkaar gebruikt, maar verschillen in structuur. Uit onderzoek bleek bovendien dat ook hun effecten verschillen.
In combinatie met een cholesterolverlagend dieet kunnen plantensterolen de cholesterol met 10 tot 15% verlagen. Ze kunnen dus aanbevolen worden bij mensen met licht verhoogde cholesterolspiegels.
Bij mensen die al een hart- en vaatziekte hebben (na een hartinfarct, herseninfarct ...) zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen meestal aanbevolen. Dat is ook het geval bij mensen met familiale hypercholesterolemie of met verschillende cardiovasculaire risicofactoren: diabetes, hoge bloeddruk …
Voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen kunnen worden gecombineerd met deze geneesmiddelen.
Voeding van plantaardige oorsprong, zoals granen, oliën, zaden, noten, fruit en groenten, brengen weinig plantensterolen aan. Vandaar dat de industrie een aantal voedingsmiddelen ermee verrijkt heeft. Tegenwoordig worden ze toegevoegd aan yoghurtdrankjes, melk, smeervet, kaas enz. Op de verpakking moet duidelijk aangegeven zijn hoeveel plantensterolen het product bevat.
Om tot een verlaging met 10% te komen van de slechte cholesterol (LDL), is een dagelijkse aanvoer van 2 tot 3 g plantensterolen in de darm nodig. De vorm waarin deze ingenomen worden, is niet van belang. Belangrijk is wel te weten dat het effect op de cholesterol genetisch afhankelijk is en individueel kan verschillen. En dat de inname moet gepaard gaan met een gezond dieet met veel fruit en groenten.
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed da...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te n...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Louis, 59 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen