Gepubliceerd op 31/05/2021 à 16:45
Te veel cholesterol in het bloed is nefast voor de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Vooral als die hypercholesterolemie samengaat met andere risicofactoren zoals obesitas, roken, zittend leven … Gelukkig kan beter eten u helpen met de strijd tegen een overmaat aan cholesterol.
Hypercholesterolemie stemt overeen met een te hoog gehalte aan cholesterol. Ongeveer 75% van de cholesterol in ons lichaam wordt geproduceerd door onze lever en voeding staat in voor het resterende gedeelte.
Er zijn twee types cholesterol in ons lichaam:
Wanneer men over het algemeen praat over een te hoog gehalte aan cholesterol, dan gaat het vooral over LDL.
Opgelet met vettenDe eerste te volgen regel om de cholesterol te verminderen, is het eten van vetten aan banden leggen. Ze mogen de 35% van onze totale dagelijkse energiebehoefte niet overstijgen.
Sommige vetten (de mono-onverzadigde en polyverzadigde) verdienen dan weer meer aandacht. We vinden ze terug in koolzaadolie, sojaolie, olijfolie, vis, schaalvruchten, granen …
Voedingsvezels dragen ook bij tot het doen dalen van slechte cholesterol. Ze staan eveneens bekend om hun positieve effecten op de darmtransit, het voorkomen van cardiovasculaire aandoeningen en kanker, het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht. We vinden ze terug in fruit, groenten en in complete granen.
Sterolen die in plantaardige producten zoals koolzaadolie, noten en granen zitten of die bepaalde margarines verrijken, hebben een interessante eigenschap. Hun chemische structuur die bijna identiek is aan die van cholesterol kan de plaats van die laatste innemen en dus zijn opname door het organisme belemmeren.
Weetje: zelfs als u medicatie neemt om uw cholesterolgehalte te doen dalen, is het nog steeds aangewezen om deze voedingsadviezen toe te passen.
Deel en print dit artikel
Is uw ‘slechte’ cholesterol (LDL) te hoog? De strijd tegen dit slechte vet in ons bloed verloopt ook via de voeding. Een derde van de cholesterol in ons lichaam komt name...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Louis, 59 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen