HALO: vereniging van hart- en longgetransplanteerden.
HaTrActief: vereniging van hartgetransplanteerden van het U.Z. Leuven.
Hepatotransplant Gent: vereniging van levergetransplanteerden van het U.Z. Gent.
Leuvense Levertransplanten: vereniging van getransplanteerden.
Navado: vereniging van nabestaanden van getransplanteerden.
Oostrozebeekse Transplantkring: vereniging van getransplanteerden.
Transplantoux: vereniging van getransplanteerden die samen gezond willen leven en bewegen.
VHLA (Vereniging van hart-, long- en levergetransplanteerden Antwerpen): vereniging van hart-, long- en levergetransplanteerden van het UZA.
AIDONS: infovereniging voor orgaandonatie en sensibilisatie.
ANGCP: nationale vereniging van hart- en longgetransplanteerden.
Espoir: vereniging van hartgetransplanteerden van de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Hépatotransplant: vereniging van levergetransplanteerden van de Cliniques universitaires Saint-Luc.
LIR: liga voor niergetransplanteerden van de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Oxygène Mont-Godinne: vereniging van longgetransplanteerden van het CHU UCL Namur.
*niet-exhaustieve lijst
Na een transplantatie is het belangrijk om gezond en evenwichtig te eten. Enerzijds om elke dag voldoende voedingsstoffen in te nemen, anderzijds om chronische ziekten die het gevolg kunnen zijn van de afweeronderdrukkende behandeling (hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas …) te voorkomen of onder controle te houden.
Door de verzwakking van het immuunsysteem is het ook belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan hygiëne in de keuken.
Roken en transplantatie gaan niet samen. Een rookstop is dan ook verplicht voor getransplanteerden
Roken heeft immers heel wat schadelijke gevolgen voor de gezondheid:
Ook alcohol heeft geen voordelen voor getransplanteerden. Na levertransplantatie is het verboden en ook na andere transplantaties wordt het afgeraden om alcohol te drinken wegens de vele schadelijke gezondheidseffecten. Bovendien interfereert alcohol met tal van geneesmiddelen die worden voorgeschreven na een transplantatie.
Dat is aan te bevelen, want sporten stimuleert lichaam en geest. Bovendien is het nuttig om spiermassa terug te winnen (die vaak geslonken is door de ziekte) en om overmatige gewichtstoename te vermijden (na een transplantatie hebben sommigen een enorme eetlust). Het is belangrijk om een sport te kiezen waarbij de getransplanteerde zich goed voelt. Ook moet regelmatig een sportmedische keuring worden gedaan.
Tijdens de eerste maanden na een transplantatie is het af te raden om te reizen. Tijdens die periode is het immers noodzakelijk om de risico’s op afstoting en infectie goed in het oog te houden.
Het is hoe dan ook aan te raden om alle reisplannen te bespreken met uw arts en pas op reis te vertrekken na groen licht.
Aangeraden wordt:
Opnieuw gaan werken of naar school gaan na een transplantatie: het kan perfect. Het is zelfs aan te raden, om weer een normaal leven te leiden.
Seksualiteit na de ingreep wordt bepaald door wat de transplantatie heeft kunnen herstellen. Aangezien er opnieuw een biologisch evenwicht en een fysiek normale conditie zijn, kunnen de lichamelijke oorzaken van seksuele problemen vóór de transplantatie verbeterd zijn. En toch verloopt de terugkeer naar een bevredigend seksleven niet gemakkelijk. Zo kunnen de angst na een transplantatie of de aanwezigheid van een litteken het libido doen dalen.
Artikel geschreven door Alicia Alongi, gezondheidsjournalist, in samenwerking met prof. Diethard Monbaliu, Abdominale Transplantatie, U.Z. Leuven.
Een pre-transplantatiebilan is noodzakelijk om de potentiële risico’s in kaart te brengen. Het doel is om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de transplantatie.
Lees verderSommige geneesmiddelen of substanties kunnen uw immunosuppressieve behandeling minder doeltreffend maken. Een paar tips kunnen u helpen om het risico op interacties en du...
Lees verderVincent, 62 jaar
Bruno Desschans, transplantatiecoördinator UZ Leuven
Lucien, 67 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen