Om in aanmerking te komen voor orgaandonatie, moet men ingeschreven zijn op de wachtlijst die beheerd wordt door Eurotransplant.
Elk transplantatiecentrum beschikt over een comité van artsen en allied health care professionals, dat beslist of iemand al dan niet op de wachtlijst kan worden gezet.
Daarbij zijn er twee beslissende criteria:
Er wordt ook een psychosociale balans opgemaakt, om na te gaan of de patiënt zich zal kunnen aanpassen aan de specifieke levensstijlvereisten na een transplantatie: stoppen met roken, geen alcohol meer drinken, het voedingspatroon aanpassen, en therapietrouw (trouw en regelmatig de antiafstotingsbehandeling en andere voorgeschreven behandelingen volgen).
Vóór een transplantatie is het noodzakelijk om alle mogelijke en op dat ogenblik aanwezige gezondheidsproblemen (hartproblemen, maagzweer, kanker, hart-, long- en vaatziekten, infecties …) op te sporen en indien mogelijk vooraf te behandelen.
Vandaar dat de patiënt een aantal pretransplantieonderzoeken moet ondergaan. Die hangen af van het te transplanteren orgaan en de belangrijkste zijn:
Als het pretransplantatieonderzoek uitwijst dat er geen contra-indicaties zijn voor de ingreep, mag de patiënt ingeschreven worden op de wachtlijst van Eurotransplant, via zijn transplantatiecentrum.
Zodra iemand die op een orgaan wacht, ingeschreven is op de wachtlijst van Eurotransplant, moet hij 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Zijn transplantatiecentrum kan hem immers op elk moment opbellen zodra er een orgaan beschikbaar is.
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار
https://fr.medipedia.be : هذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبارهذا إختبار
https://...
Het is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...
Lees verderNa een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.
Lees verderOm het risico op infectie na een transplantatie te beperken, is het van essentieel belang om zorg te dragen voor hygiëne. Een paar eenvoudige tips kunnen u daarbij helpen...
Lees verderHet is raadzaam om ook na een transplantatie waakzaam te blijven bij blootstelling aan de zon. Ontdek waarom en hoe u van zonnig weer kunt genieten en tegelijkertijd zorg...
Lees verderNa een transplantatie neemt het risico op infectie toe omwille van de immunosuppressieve behandelingen. Een paar tips kunnen helpen voorkomen dat u ziek wordt.
Lees verderVincent, 62 jaar
Bruno Desschans, transplantatiecoördinator UZ Leuven
Lucien, 67 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen