Aangezien een verkoudheid vanzelf geneest binnen enkele dagen, is het vooral van belang de onaangename symptomen te doen verminderen. Het eerste wapen daartegen zijn lokale behandelingen die in de neus worden toegediend.
Om de neusademhaling te verbeteren worden ontzwellende druppels of sprays vaak gebruikt. Ze hebben een vaatvernauwende werking waarbij de diameter van de bloedvaten vermindert zodat er minder bloed in de slijmvliezen komt. Automatisch ontzwellen de slijmvliezen, wordt de ademhaling via de neus beter en snuit men minder.
Sommige neusdruppels bevatten naast de actieve vaatvernauwende stof ook antihistaminica of corticosteroïden om de lokale ontstekingsreactie te verminderen en de rhinoree (neusloop) te doen afnemen. In andere is een geringe hoeveelheid antibiotica aanwezig, maar dat zijn niet de meest nuttige.
Opgelet: alle sprays en druppels met een vaatvernauwend middel kunnen gewenning veroorzaken. Het slijmvlies zwelt nog meer op als het product geen effect meer heeft waardoor men de neiging heeft de dosis te verhogen en zo een duivelskring wordt ingesteld die men medicamenteuze rhinitis noemt. Het is dus af te raden lokale ontzwellende middelen langer dan 5 tot 7 dagen te gebruiken.
Orale geneesmiddelen, die langs de mond worden ingenomen, kunnen ook werken tegen een verkoudheid:
Aspirine echter wordt niet aangeraden tegen een verkoudheid. Aspirine heeft immers teveel bijwerkingen terwijl het nut ervan niet groter is dan van de genoemde geneesmiddelen.
We vermelden hier ook nog de ontzwellende middelen die langs de mond worden ingenomen. Dat zijn vaatvernauwers die vaak gecombineerd zijn met paracetamol of met antihistaminica. Deze geneesmiddelen houden echter risico's in voor mensen met hoge bloeddruk en worden dan ook minder vaak voorgeschreven dan de druppels of sprays.
Bent u uw verkoudheid beu? Wat als u infecties voorkomt door te kussen? Deze gewoonte, die gedeeld wordt door 90% van de volkeren overal ter wereld, heeft immers nog een...
Lees verderProf. Rombaux, NKO, (Cliniques universitaires Saint-Luc)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen