Voorkamerfibrillatie - Voorkamerfibrillatie: over recidieven | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Voorkamerfibrillatie


GETUIGENISSEN

Voorkamerfibrillatie: over recidieven

Voorkamerfibrillatie: over recidieven

Dr. Georges Mairesse, cardioloog, Clinique du Sud-Luxembourg, Arlon, en voorzitter van de Belgian Heart Rhytym Association

De behandeling van voorkamerfibrillatie moet recidieven (herval) voorkomen. Is dat altijd mogelijk?

Waarom recidiveert voorkamerfibrillatie zo vaak?

Voorkamerfibrillatie is een chronische aandoening die vaak het gevolg is van de natuurlijke of voortijdige (door hoge bloeddruk, een klepziekte, hartfalen, of elke andere oorzaak) veroudering van de voorkamers van het hart. Deze oorzaak kan niet ongedaan gemaakt worden. Alleen als voorkamerfibrillatie ontstaat in een overigens gezond hart of de ochtend na een overmatige alcoholconsumptie, kan zich tien jaar na een eerste episode geen volgende meer voordoen. In de andere gevallen treedt recidief vaak op.

Het interval tussen twee recidieven kan, zonder behandeling na een eerste episode, enkele weken tot enkele maanden duren. Met een doeltreffende behandeling kan dit interval met verschillende weken tot verschillende maanden, soms zelfs verschillende jaren, verlengd worden.

Het is wegens dit risico op recidieven dat men absoluut, vanaf de eerste episode van voorkamerfibrillatie, het risico op trombo-embolische complicaties moet evalueren. Zo kan men onmiddellijk met een anticoagulerende behandeling (zogenaamde bloedverdunners) beginnen als het nodig mocht zijn om de meest ernstige complicatie te vermijden: een beroerte of cerebraal vaataccident (CVA).

 

Moeten alle patiënten met voorkamerfibrillatie in sinusritme gebracht worden?

Neen, dat hangt af van de klachten van de patiënt, maar ook van de kans op slagen om in sinusritme te geraken en te blijven. Enkele voorbeelden. Bij een totaal asymptomatische patiënt die waarschijnlijk al sinds lange tijd in voorkamerfibrillatie is, zal men het ritme niet proberen te wijzigen. Bij een patiënt die slechts sinds enkele uren in voorkamerfibrillatie is en die de symptomen heel slecht verdraagt, zal integendeel wel getracht worden een regelmatig ritme (het sinusritme) te herstellen. Tot slot, bij een patiënt met hartfalen die sinds een week iets meer symptomen heeft, wordt eerst getracht om de hartfrequentie te vertragen. Zijn voorkamerfibrillatie wordt onderhouden door zijn hartfalen en het zal moeilijker zijn om hem in sinusritme te houden. Patiënten in voorkamerfibrillatie met een niet te snelle hartfrequentie en die goed verdragen wordt, kunnen in voorkamerfibrillatie blijven. Een anticoagulerende behandeling moet echter voor allen overwogen worden, om zo een beroerte te voorkomen.

 

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Slaapapneu verhoogt risico op beroerte aanzienlijk 06 09 2023
Voorkamerfibrillatie
Slaapapneu verhoogt risico op beroerte aanzienlijk

Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben slaapapneu. Het is al bekend dat de aandoening het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes typ...

Lees verder
Meer geruststelling bij gebruik van de nieuwe orale antistollingsmiddelen 12 12 2016
Voorkamerfibrillatie
Meer geruststelling bij gebruik van de nieuwe orale antistollingsmiddelen

Wat is de bijdrage van orale antistollingsmiddelen in de preventie van een beroerte?

Het is een feit dat ongeveer een kwart van alle beroertes wordt veroorzaakt door vo...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

13 10 2014
Voorkamerfibrillatie
Complicaties van voorkamerfibrillatie

Een beroerte kan het eerste teken zijn van een miskende voorkamerfibrillatie.

Lees verder

OPINIEPEILING

Uw hart begint plots te versnellen. Waaraan denkt u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook