Gepubliceerd op 06/09/2023 à 09:45
Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben slaapapneu. Het is al bekend dat de aandoening het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en depressie verhoogt. Nu hebben Amerikaanse onderzoekers meer bewijs gevonden over de invloed op het hart. Volgens hen verhoogt slaapapneu het risico op voorkamerfibrillatie en beroerte aanzienlijk.
In een paar onderzoeken met experts van de Stanford University werden in tien jaar tijd ongeveer 1,7 miljoen mensen tussen de 20 en 50 jaar onderzocht. Degenen met slaapapneu hadden vijf keer zoveel kans om voorkamerfibrillatie te ontwikkelen en 60% meer kans om later in hun leven een beroerte te krijgen, zo ontdekten ze. Sanjiv Narayan, hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde aan Stanford en auteur van het onderzoek, zei: "We vonden een 60% verhoogd risico op een beroerte als je slaapapneu hebt."
"Slaapapneu komt heel veel voor, maar we negeren het een beetje omdat we denken dat het triviaal is of gewoon een beetje lastig. Tot nu toe heeft niemand echt aangetoond hoe groot het risico is. Dat heeft ons echt verrast. En dit is ook bij relatief jonge mensen. Mensen die een beroerte zouden krijgen, zouden een verwoestend effect hebben op jonge gezinnen. Het zou hen van hun werk kunnen halen. Het zou hun leven voor de komende 40 jaar verwoesten."
Deel en print dit artikel
Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben slaapapneu. Het is al bekend dat de aandoening het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes typ...
Lees verderWat is de bijdrage van orale antistollingsmiddelen in de preventie van een beroerte?
Het is een feit dat ongeveer een kwart van alle beroertes wordt veroorzaakt door vo...
Lees verderEen beroerte kan het eerste teken zijn van een miskende voorkamerfibrillatie.
Lees verderIneke Baas-Arends, verpleegkundig specialist voorkamerfibrilleren
Dr. Georges Mairesse, cardioloog, Clinique du Sud-Luxembourg, Arlon, en voorzitter van de Belgian Heart Rhytym Association
Jean-Pierre, 60 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen