Nadat het risico op een bloedklonter onder controle gebracht werd, bestaat de behandeling van voorkamerfibrillatie erin om de symptomen van de patiënten te verbeteren: het hartritme vertragen, als het te snel is, of, als de symptomen talrijk zijn, het normale sinusritme van het hart te herstellen. Een hartritme van maximaal 110 slagen per minuut in rust is een redelijke doelstelling bij voorkamerfibrillatie.
In eerste instantie zullen geneesmiddelen aangewend worden om het losgeslagen hartritme onder controle te krijgen. Geneesmiddelen die het hartritme onder controle kunnen krijgen, zijn bètablokkers, hartfrequentievertragende calciumantagonisten, digitalis en amiodaron.
Vaak is het niet mogelijk om de hartslag te vertragen tot de meeste symptomen verdwenen zijn (hartkloppingen, kortademigheid, pijn op de borst). Symptomen zijn ook te wijten aan het onregelmatige ritme. Dan zal men proberen om het normale sinusritme opnieuw de bovenhand te laten nemen.
Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben slaapapneu. Het is al bekend dat de aandoening het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes typ...
Lees verderWat is de bijdrage van orale antistollingsmiddelen in de preventie van een beroerte?
Het is een feit dat ongeveer een kwart van alle beroertes wordt veroorzaakt door vo...
Lees verderEen beroerte kan het eerste teken zijn van een miskende voorkamerfibrillatie.
Lees verderEen gezond hart pompt continu bloed door het lichaam, door ritmisch te kloppen op elektrische impulsen.
Lees verderEen beroerte kan het eerste teken zijn van een miskende voorkamerfibrillatie.
Lees verderIneke Baas-Arends, verpleegkundig specialist voorkamerfibrilleren
Dr. Georges Mairesse, cardioloog, Clinique du Sud-Luxembourg, Arlon, en voorzitter van de Belgian Heart Rhytym Association
Jean-Pierre, 60 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen