De instrumentele behandelingen hebben als doel om een fibrose (een soort litteken) te creëren bovenop het aambeienweefsel. Dat versterkt de ophanging en beperkt de doorbloeding, waardoor het gezwollen weefsel slinkt.
Ze worden tijdens de raadpleging in enkele minuten uitgevoerd door een gastro-enteroloog of een proctoloog, zonder anesthesie en via een anoscoop.
Deze behandelingen veroorzaken frequente, maar relatief lichte bijwerkingen. Voorbeelden zijn pijn, bedruktheid of licht bloedverlies. In minder dan 5% van de gevallen zijn ze ernstiger: hevige pijn, hemorroïdale trombose of urinewegstoornissen. Tot slot rechtvaardigen enkele zeldzame complicaties (minder dan 2% van de gevallen) een medische of chirurgische behandeling. De belangrijkste zijn zwaar bloedverlies, koorts en tijdelijk onvermogen om te plassen (urineretentie).
Uw arts zal u waarschijnlijk aanraden om gedurende enkele dagen na de ingreep pijnstillers te nemen. Als u toch nog veel pijn hebt of als u veel bloed verliest, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.
Met een scalpel worden de belangrijkste aambeienstructuren weggenomen. Dat is de meest volledige aanpak.
André, 61 jaar
Dr. Florence Hut, chirurg-proctoloog in het UVC Brugmann
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen