Met een scalpel worden de belangrijkste aambeienstructuren weggenomen. Dat is de meest volledige aanpak.
Bij een anopexie worden niet de aambeien verwijderd, maar een cilindervormig stukje van enkele centimeter hoog van het slijmvlies van het anale kanaal. De twee wondranden worden vervolgens gehecht. De problematische aambeien worden opnieuw opgespannen en duurzaam vastgehecht aan het slijmvlies, waardoor de symptomen verdwijnen. Dat duurt een twintigtal minuten, dankzij een speciaal toestel.
Let wel: met een anopexie kunnen de uitwendige aambeien niet worden genezen.
De gevolgen van een anopexie zijn gewoonlijk minder zwaar dan die van een ‘echte’ ingreep. Er zijn geen uitwendige wonden, dus de enige verzorging na de operatie bestaat uit het regelmatige gebruik van laxeermiddelen om constipatie te vermijden.
Mogelijke bijwerkingen van een anopexie zijn pijn gedurende de dagen na de operatie, lichte bloedingen en in zeldzame gevallen een wondinfectie.
In vergelijking met de meer traditionele technieken komen met een anoplexie niet meer complicaties voor. Anderzijds hebben de patiënten die met een anopexie worden behandeld, waarschijnlijk meer kans op terugval. Deze techniek is pas enkele jaren geleden ingevoerd, en dus zijn de effecten op lange termijn nog niet gekend.
André, 61 jaar
Dr. Florence Hut, chirurg-proctoloog in het UVC Brugmann
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen