Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:11
Gul en toegewijd als ze zijn, krijgen mantelzorgers ook te kampen met heel wat materiële en emotionele problemen. Stuk voor stuk hinderpalen die vaak zware stress veroorzaken.
Naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag (op 17 september) nodigde de vereniging "Alzheimer België" verschillende deskundigen die zich inzetten voor de strijd tegen de ziekte, uit om een voordracht te komen geven. Een opmerkelijke bijdrage was die van Nadine Bosman, psychologe bij "Les Jardins de la Mémoire", een rust- en verzorgingstehuis voor oudere dementiepatiënten. Tijdens haar halfuur durende uiteenzetting had ze het meer bepaald over stress bij mantelzorgers.
Als mantelzorgers - ouders of vrienden van een alzheimerpatiënt - hebben ze ervoor gekozen om de thuiszorg van de patiënt op zich te nemen. Een moedige beslissing, want het gaat om een bijzonder veeleisende opdracht.
"Die taak is des te moeilijker omdat mantelzorgers geen zorgprofessionals zijn. Ze zijn niet opgeleid voor die functie en worden er evenmin voor vergoed. Bovendien hebben ze een intieme band met de patiënt en zijn ze vaak tegelijk verzorger en liefhebbende partner", aldus Nadine Bosman. Die positie weegt op de duur door, ook mentaal. "Alzheimer is een ziekte die het gedrag van de patiënt aanzienlijk beïnvloedt. Mantelzorgers moeten in zekere zin naast hun dagelijks werk ook nog eens de symbolische rouw op zich nemen voor iemand die er nog altijd is, maar niet meer dezelfde persoon is."
En stressbronnen zijn er genoeg: "Het soort zorg, het tijdrovende karakter ervan, gedragsstoornissen, … Allemaal objectieve problemen waardoor de mantelzorger zich soms overstelpt en op de duur onbekwaam voelt".
Daarnaast haalt de psychologe ook "secundaire stressbronnen" aan. Het gaat meer bepaald om de indirecte gevolgen van de zware belasting die mantelzorg is. "Zo hebben mantelzorgers te weinig vrije tijd en kunnen ze op de duur met financiële problemen kampen. En dan zijn er nog de conflicten met de andere gezinsleden, die de mantelzorger verwijten dat hij te weinig bezig is met hen en te veel met de patiënt."
Al die stressbronnen hebben uiteraard een wisselende impact. Ze kunnen het moreel van de mantelzorger in mindere of meerdere mate ondermijnen, afhankelijk van zijn persoonlijke geschiedenis, zijn omgeving enz.
Hoe dan ook, zodra er stresssignalen de kop opsteken, is het tijd om in actie te schieten. Hoe kun je die herkennen? "Angst, woede, uitputting, slapeloosheid, concentratiestoornissen, overemotioneel reageren en gezondheidsproblemen zijn allemaal alarmsignalen", vervolgt Nadine Bosman.
Om vol te houden, heeft de mantelzorger geen andere keuze dan de impact van stress te beperken. "Door iets te doen aan de oorzaken of door er minder emotioneel op te reageren", suggereert de psychologe.
Er kunnen verschillende oplossingen worden voorgesteld, afhankelijk van de oorzaak.
"Deelneming aan zelfhulpgroepen en infosessies over de ziekte, of een beroep doen op organisaties of professionals, zijn goede manieren om bepaalde materiële problemen op te lossen", aldus nog Nadine Bosman. "Diezelfde organisaties en bepaalde structuren kunnen ook emotionele ondersteuning bieden, door relaxatietechnieken aan te leren of afstand te leren nemen tegenover de situatie."
Hoe dan ook, de mantelzorger moet bereid zijn om… zich te laten helpen. Alleen dan is hij voldoende opgewassen tegen zijn mooie, maar veeleisende taak.
Jonathan Barbier
Deel en print dit artikel
Werken is gezond! Enkele jaren geleden hadden sommige studies al aangetoond dat hooggeschoolden met alzheimer pas later cognitieve stoornissen krijgen. Welnu, uit nieuwe...
Er bestaat geen structuur die specifiek mishandeling van alzheimerpatiënten aanpakt. Wel hebben sommige vzw's zich gespecialiseerd in ouderenmishandeling. Ze krijgen dan...
Verschillende studies hebben al de invloed aangetoond van bepaalde voedingsstoffen. Zo zouden omega-3-vetzuren, die onder meer in vis zitten, en polyfenolen, die terug te...
Op 21 september heeft de 16de Wereld Alzheimer Dag plaats, een niet te missen afspraak. Volgens de statistieken zouden er tussen 85.000 en 120.000 alzheimerpatiënten zijn...
De test kan een verdere doorbraak betekenen in het vroeger opsporen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Onlangs werd al een geneesmiddel gevonden dat d...
Lees verderTussen 2004 en 2019 klom dementie geleidelijk aan op tot de belangrijkste doodsoorzaak in België. Dat blijkt uit nieuwe analyses van gezondheidsinstituut Sciensano. De op...
Lees verderPierre Missotten, onderzoeker ouderdomspsychologie aan de ULg
Paco Roca, auteur en tekenaar van de strip ‘Rimpels’
François Van de Weyer, voorzitter familiegroep Vlaamse Alzheimer Liga, regio Deinze
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen