De baarmoeder maakt deel uit van de vrouwelijke geslachtsorganen. Ze bevindt zich in het kleine bekken, tussen de blaas en het rectum. De baarmoeder ontvangt de bevruchte eicel en maakt aldus de ontwikkeling van het embryo mogelijk. Zij is ongeveer zes centimeter groot en vergroot tijdens de zwangerschap tot 35 centimeter.
De baarmoederholte is bedekt met een slijmvlies, het endometrium of baarmoederslijmvlies. Het endometrium verandert regelmatig onder invloed van de hormonen die door de eierstokken worden aangemaakt. De oppervlaktelaag verdwijnt tijdens de maandstonden, bij de bloedingen. Tijdens een zwangerschap zal het endometrium verdikken om het embryo te ontvangen dat er zich gedurende de negen maanden zwangerschap ontwikkelt.
Het belangrijkste deel van de baarmoeder wordt het ‘baarmoederlichaam’ genoemd: het wordt naar boven toe verlengd door de twee eileiders. Het onderste deel van de baarmoeder, de baarmoederhals, bevindt zich in de vagina.
De baarmoederhals is dus het deel van de baarmoeder dat zich het dichtst bij de geslachtszone bevindt. Het is op die plaats dat het papillomavirus letsels kan veroorzaken. Baarmoederhalskanker mag dus niet verward worden met baarmoederkanker, ook kanker van het endometrium genoemd, waarvan de oorzaak totaal verschillend is.
Artikel gemaakt in samenwerking met Prof. Philippe Simon, diensthoofd afdeling gynaecologie van het Erasmusziekenhuis.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
De experten evalueerden de afgelopen jaren het bewijs dat een eenmalige dosis een vergelijkbare doeltreffendheid biedt als de twee- of driedoseringsschema's. Dit zou een...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Christine Gennigens, medisch oncoloog aan het CHU in Luik.
Prof. Philippe Simon, diensthoofd van de afdeling gynaecologie in het Erasmusziekenhuis
Els, 37 jaar oud
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen