Een van de kenmerken van kanker is dat die zich kan uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Kankercellen kunnen zich verspreiden via de bloedsomloop en het lymfestelsel. Zo kunnen ze zich elders vasthechten en zich daar gaan vermenigvuldigen waarbij er een nieuw gezwel ontstaat. Een dergelijke nieuwe tumorhaard heet een uitzaaiing (metastase). Uitzaaiingen kunnen zich vormen in het skelet, de lever, de hersenen, de longen...
Chemotherapie wordt soms gebruikt als aanvulling op een heelkundige ingreep. De bedoeling van deze aanvullende of adjuvante behandeling is mogelijke kankercellen te vernietigen die het gebied van de borstklier zouden hebben verlaten zonder dat ze al echte uitzaaiingen hebben gevormd.
In sommige gevallen kan chemotherapie worden toegediend voor de operatie. Daarmee kan de grootte van het gezwel significant worden verminderd, zodat het gemakkelijker kan worden verwijderd. Dergelijke neo-adjuvante chemotherapie wordt enkel gegeven aan patiënten bij wie ook chemotherapie voorzien zou zijn na de operatie.
Chemotherapie is gericht tegen cellen die zich snel vermenigvuldigen. Dat zijn dus kankercellen, maar ook andere cellen in ons lichaam (spijsverteringsstelsel, haren) worden massaal vernietigd. Dat veroorzaakt talrijke bijwerkingen zoals haaruitval, vermoeidheid, bloedarmoede, misselijkheid... Oncologen hebben echter heel wat vooruitgang geboekt in het voorkomen en behandelen van deze bijwerkingen.
HER2 positieve borstkanker: 20% van de patiënten
Een team van onderzoekers maakte onlangs bekend dat er grote vooruitgang is geboekt in de behandeling van de zogenaamde...
Lees verderProf. Hans Wildiers, medisch oncoloog gespecialiseerd in borstkanker in UZ Leuven
Sabine Ortmans, projectcoördinator van Rekanto
Marika Csergo en Viviane Martin, diëtisten in het Jules Bordet Instituut.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen